Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетилетие без триумф: Германия ще си връща футболната слава на родна земя!

06 юни 2024, 19:00 часа • 2102 прочитания

Домакините от Германия ще се включат в Евро 2024 с надеждата да се представят достойно в турнира. Юлиан Нагелсман и футболистите му ще искат да завладеят родната публика и да си възстановят репутацията на международната сцена, след като трикратните европейски шампиони изминаха десетилетие без нито една титла. Последният успех на Бундестима бе спечелването на Световното първенство в Бразилия през 2014 г., а германците не са триумфирали на континенталната надпревара от далечната 1996 година.

През последните години „маншафта“ постигна най-лошия си рекорд от повече от 80 години насам, като отпадна още от груповата фаза на световните първенства през 2018 и 2022 г. На евротурнира преди 3 години не срещат по-голям успех – елиминация още в осминафиналния кръг.

Германия

Германия посреща Евро 2024 с големи очаквания

Катастрофалната кампания на Световното първенство през 2022 г. беше последвана от поредица от лоши резултати, включително разгром с 4:1 от гостите от Япония през септември миналата година. Резултатите, съчетани с перспективата да се провалят на Еврото пред родна публика, ускориха напускането на Ханзи Флик, който застана начело на отбора през 2021 година.

Когато Юлиан Нагелсман пое националната селекция от Флик през октомври 2023 г., отборът вече беше подложен на натиск за незабавно подобрение, по-малко от година преди турнира. Нагелсман претърпя тежък старт със само една победа от първите си четири мача начело. Победите над Франция и Нидерландия в приятелски срещи през месец март бяха възприети като първите индикатори, че отборът може би върви в правилната посока. Те се представиха стабилно в двете срещи и допуснаха само един гол в сравнение със седемте, които бяха допуснали в предишните си три мача през октомври и ноември.

Феновете на Германия се надяват любимците им да повторят „лятната приказка“ от Световното 2006 г.

Германия

Победите моментално предизвикаха нарастване на очакванията на германските фенове, които се надяваха любимците им да повторят кампанията от Световното първенство през 2006 г., когато страната приема планетарната надпревара. Събитието, наречено „лятната приказка“, отприщи огромна вълна от местен ентусиазъм, когато Германия достигна до полуфиналите.

Нагелсман ще разчита на шампионите с Байер Леверкузен - Джонатан Тах, Роберт Андрич и Флориан Вирц. Последният е неразделна част от „тримата магьосници“ в полузащитата на германците, заедно с Джамал Мусала и Илкай Гюндоган. Завръщането на Тони Кроос с фланелката на Германия също вдъхна надежда на феновете. 34-годишният халф, който се оттегли от националния отбор преди 3 години, внася богат опит от най-високо ниво в редиците на Бундестима.

Състав от звезди за Германия на Евро 2024

Йошуа Кимих от Байерн Мюнхен, в ролята на опорен халф, и намиращият се в добра форма финалист от Шампионска лига Нико Шлотербек подсилват задната линия, докато се очаква Никлас Фюлкрюг да води атаката като единствения изявен нападател в състава. Кай Хаверц, Антонио Рюдигер и Томас Мюлер са другите ключови имена за тима.

Германия

„Като треньор искам отборът ми да бъде вълнуващ и завладяващ“, каза Нагелсман. "Ще се опитаме да спечелим титлата. Но ако отпаднем в някакъв момент във фазата на елиминациите, може пак да го оценя като добър турнир."

Германия е поставена в Група А заедно с отборите на Шотландия, Унгария и Швейцария. Германците ще искат да се реваншират за слабото си представяне в груповата фаза на последните първенства, а Нагелсман ще се стреми в затвърждаване на силните резултати, които записа начело на тима.

ОЩЕ: ЕВРО 2024: Всичко, което трябва да знаем за Европейското по футбол в Германия

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес