Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да те настъпят бутонките на Камата: Как Стоичков си изпусна нервите срещу съдия в Ел Класико (ВИДЕО)

24 декември 2023, 16:00 часа • 7525 прочитания

Христо Стоичков е едно от най-легендарните имена в историята на испанския колос Барселона. Камата изиграва 262 мача за каталунците, като отбелязва 122 гола. Освен попаденията обаче, Стоичков остави отпечатък в испанския футбол и с буйния си и неподправен нрав.

Христо Стоичков - изгонен в дебютното си Ел Класико

В първото си Ел Класико през 1990 година Христо Стоичков прави нещо, което буквално взривява Испания. Камата си позволява да настъпи съдията Урисар Аспитарте в среща за Суперкупата, а това му провинение по-късно му носи наказание от 6 месеца извън игра.

Действията се развиват през първото полувреме на двубоя между Барселона и Реал Мадрид, когато бранителят на Реал Чендо влиза остро в краката на Стоичков. Камата и неговият треньор настояват за картон за противникова играч, но Аспитарте отказва да го покаже.

Христо Стоичков

Какво провокира Камата да настъпи главния съдия? 

Главният арбитър гони Кройф на трибуните, а малко след това Стоичков отива да му търси сметка. Българинът посяга с бутонките към крака на съдията и го настъпва, а Аспитарте видимо изпитва сериозна болка от действието на футболиста на Барселона.

Стоичков е изгонен за поведението си, а наказанието му е за 6 месеца, но впоследствие е значително намалено. За това спомага и самият арбитър Урисар Аспитарте, който дава показания по случая. Години по-късно двамата с Камата са добри приятели и са загърбили инцидента.

ОЩЕ: Как Левски закара Стоичков доброволно в ЦСКА

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес