Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блатер критикува остро поведението на феновете на Бетис

26 ноември 2013, 16:11 часа • 11341 прочитания

Президентът на ФИФА, Сеп Блатер, осъди поведението на ултраси на „Бетис“, които по грозен начин изпратиха играч от „своите“, който бе декориран в червено. В дербито срещу „Севиля“ в неделя, бразилският защитник Паулао от тима на „Бетис“ получи втори жълт картон и бе изгонен, а тимът му претърпя разгром с 0:4. Съответно ултраси на „Бетис“ го изпратиха с освиркване и маймунски звуци, а Паулао на свой ред не можа да сдържи сълзите си.

Главният рефер не е споменал инцидента в своя доклад след двубоя. Все пак Сеп Блатер осъди тези действия в блога си в Туитър: „Отвращавам се от поведението на феновете на „Реал Бетис“.  Твърдо съм против подобни расистки прояви, а в този случай те ясно се видяха от милиони зрители по телевизията и онлайн. Безсмислено е да се борим срещу расизма с глоби. Явно е, че е време за по-крути мерки“.

Още вчера и щабът на „Бетис“ осъди подобни актове, независимо дали са насочени към играчи от „своите“ или от противниковия отбор. От ФИФА през май достигнаха до съгласие, че при наличие на расистки действия и прояви, наказанието трябва да включи предупреждение, глоба и/или изиграването на един или няколко двубоя пред затворени врати, какъвто ще е случаят утре в двубоя между „Байерн Мюнхен“ и ЦСКА Москва заради наказание на руснаците. Според тях при повторение на подобни действия или при достигане на по-сериозни инциденти трябва да се отнемат точки, съответният тим да бъде отстранен от даден турнир или дори да изпадне в по-долна дивизия.

„Семейството ми в Бразилия и аз сме много разстроени и разтревожени от случилото се. Когато напусках игрището си мислех за изгонването ми и бях много афектиран. Хубаво е, че подобни инциденти намират голям обществен отзвук, защото всички сме еднакви, независимо какъв е цветът на кожата ни“, коментира Паулао, цитиран от bbc.co.uk.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес