Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без ключови играчи, но с верен треньор: Австрия ще търси сензация на Евро 2024 в кошмарна група

09 юни 2024, 11:01 часа • 790 прочитания

Австрия се отправя към Евро 2024, обнадеждена от победната серия от 5 мача и само една загуба в квалификациите. Австрийците са окуражени и от решението на селекционера им Ралф Рангник, който отказа да поеме Байерн Мюнхен, за да продължи добрата си работа начело на националния отбор. Но този път задачата му ще е по-трудна, тъй като съставът му остава без ключови фигури за шампионата в Германия.

Австрия остава без ключови фигури на Евро 2024

Полузащитникът Ксавер Шлагер ще пропусне турнира, след като контузи лявото си коляно в началото на май. Дни по-късно вратарят Александър Шлагер също получи проблем с коляното. Рангник остави и капитана на Австрия Давид Алаба извън предварителния състав за Евро 2024, след като защитникът на Реал Мадрид не успя да се възстанови навреме от тежката си контузия на коляното, която получи в края на миналата година. Той все пак ще придружи отбора в Германия, като ще подкрепя тима от скамейката.

Австрия

В редиците на Рангник липсва и нападателят Саша Калайджич, който разкъса предни кръстни връзки през февруари. Полузащитникът на Борусия Дортмунд Марсел Забицер е основната надежда на отбора, който заминава за Еврото след звездния си сезон с клуба и участието във финала на Шампионска лига на 1 юни.

Бившият нападател на Австрия Марк Янко заяви пред вестник "Der Standard", че въпреки контузиите, Рангник отива с добри възможности в Германия, тъй като е подготвил добър състав: "Рангник не е от тези, които започват да се оплакват, неговият манталитет е „Да продължим напред - сега повече от всякога“. Това, че той не отиде в Байерн, постави добра основа. Това беше жест на любов от негова страна. Отборът е израснал заедно". Германският треньор спечели огромно възхищение в Австрия за това, че въведе пресиращата, бърза и забавна игра.

Австрия ще мери сили с Франция, Нидерландия и Полша в група D на Евро 2024

2023 година завърши успешно за Австрия, след като победи Германия с 2:0 в приятелска среща във Виена. През март полузащитникът Кристоф Баумгартнер вкара най-бързия регистриран гол в международния футбол - 6 секунди след началото на мача със Словакия. Последната победа на Австрия беше с 6:1 над Турция.

Австрия

Австрийците ще се надяват да предизивкат една от изненадите на турнира срещу световните вицешампиони Франция, Нидерландия и Полша, с които са поставени в група D. След като Полша стана последният отбор, класирал се в групата през март, Рангник заяви: "От самото начало знаехме, че имаме силна група. Нищо не се е променило." Той определи Франция като един от най-трудните съперници, които можеха да им се паднат, но отбеляза, че Австрия е завършвала наравно 1:1 с тях в Лигата на нациите през юни 2022 г., месец след като е поел ръководството.

Във финалния етап от подготовката си за Евро 2024 Австрия изигра една приятелска среща със Сърбия на 4 юни, когато победи с 2:1. На 8 юни пък тимът на Австрия завърши наравно с Швейцария 1:1. Австрийците ще започнат европейската си кампания на 17 юни в Дюселдорф срещу Франция.

ОЩЕ: ЕВРО 2024: Всичко, което трябва да знаем за Европейското по футбол в Германия

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес