Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Байерн е най-доброто решение в живота ми": Кейн със "Златна обувка" и амбиции за титли

28 август 2024, 11:14 часа • 563 прочитания

Вчера централният нападател на Байерн Мюнхен - Хари Кейн получи наградата "Златна обувка" за най-добър реализатор за сезон 2023/24 в европейския футбол. През първия си сезон в Бундеслигата Кейн вкара 36 гола в 32 мача (45 гола в 47 мача във всички турнири). С това той стана първият английски нападател, който печели наградата след Кевин Филипс през 2000 г., и третият, който прави това, докато се състезава за мюнхенския клуб, след Герд Мюлер и Роберт Левандовски.

Първият английски носител на "Златната обувка" от 24 години насам 

Създадена през сезон 1967-68 г., "Златната обувка" се присъжда на най-добрия голмайстор във всяка европейска лига. През 1997 г. обаче правилата са променени, за да се използва формат за класиране, който облагодетелства играчите от по-реномираните първенства. Лионел Меси е единственият играч, който е печелил наградата шест пъти, докато Кристиано Роналдо я е прибирал четири пъти, а Ерлинг Холанд триумфира през изминалия сезон. "Нещо специално е да ме споменават наред с тези имена", добави Кейн.

Много от носителите на наградата преди Кейн са печелили също така титли на лигата, купи на страната и Шампионската лига на УЕФА. В сравнение с тях капитанът на английския национален отбор все още търси първия си трофей на клубно ниво. Въпреки забележителното му представяне за Байерн Мюнхен през миналия сезон, отборът приключи победната си серия от 11 поредни титли в Бундеслигата.

"Искам да продължа така, както започнах миналия сезон, но е важно да печеля титли. Искаме да постигнем успех като отбор", заяви Кейн. "Чувствам се много добре и с нетърпение очаквам новия сезон. Усещам нова енергия и с нетърпение очаквам да видя докъде ще доведе тя. Да стана част от Байерн е най-доброто решение в живота ми. Наслаждавам се на всеки момент тук."

Байерн започна с нови сили преследването на титлата в Бундеслигата през изминалия уикенд. "Червените" гостуваха на Волфсбург и успяха да измъкнат трите точки с трудна победа от 3:2.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес