Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Анфийлд" си взе довиждане със Стивън Джерард

16 май 2015, 22:34 часа • 13644 прочитания

Една футболна легенда прекрати кариерата си в един велик клуб. Така би започнал репортажът за последния мач на известния като Капитан Фантастик Стивън Джерард на "Анфийлд" на някой фен с червена, мърсисайдска душа. А някой син би го започнал и с лека ирония - дори в последния си мач Джерард не можа да спечели  - при това срещу Кристал Палас.

Загубата обаче беше последното нещо, което вълнуваше хилядите на "Анфийлд" в този ден. Защото лоялни на емблемата играчи като Джерард в съвременния футбол почти няма. Тези дни стана ясно, след негови признания, че на три пъти е отказал на Жозе Моуриньо да мине първо в Челси, после в Реал Мадрид и накрая в Интер и то в моменти, в които тези отбори се целеха във всички възможни трофеи, а с Интер Специалния успя да вземе и Шампионската лига.

Първият мач на Джерард за Ливърпул е през 1998 година, когато влиза като резерва на Вегард Хегем. Последваха 17 години, в които Капитан Фантастик спечели почти всичко - УЕФА Къп, ШЛ, ФА Къп, Купа на Лигата, Суперкупи на Англия и Европа, куп индивидуални награди. Не спечели най-важното - титлата в Премиершип. Всъщност не е вярно, защото най-важното го спечели - любовта на феновете и уважението на съперниците. Джерард ще бъде запомнен както с невероятната си игра през 2005 година в Истнабул, когато поведе Ливърпул за историческия обрат от 0:3 срещу Милан, та до фаталното спъване в топката, с което през миналата година Челси лиши Ливърпул от чаканата от 25 години титла в Англия.

На Джерард му предстои край на кариерата в Лос Анджелис Галакси. А ето с какво ще го помнят всички - с маркови удари като този на финала за ФА Къп срещу Уест Хям през 2006 година. Тогава Джерард изравни в последния възможен момент, за да може после Ливърпул да спечели купата.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес