Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

99 дни до ЕВРО 2024: Може ли Турция да поднесе изненадата?

08 март 2024, 19:00 часа • 7432 прочитания

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

Остават по-малко от 100 дни до Европейското първенство по футбол в Германия. Организацията тече с пълна сила, a националните селекционери започват да стягат редиците и да бистрят тактическите схеми. Държавите, които ще вземат участие, са почти ясни. Не са запълнени три места. Те ще се заемат от победителите в плейофните мачове от квалификационния цикъл.

Както на всеки голям форум, и за ЕВРО 2024 предварително са посочени т.нар. фаворити. Историята доказва обаче, че изненадите обичайно съпътстват турнири от подобна величина. А дали е възможно наша съседна страна да направи фурор на шампионата на Стария континент?

Турция отбор

"Комшиите" финишираха пред третите в света

"Комшиите" от Турция спечелиха квалификационната група D, преборвайки се с конкуренцията на бронзовите медалисти от Мондиала в Катар 2022 Хърватия и коравия тим на Уелс. Основна заслуга за успеха имаше новият наставник на "лунните звезди" Винченцо Монтела. Той пое отбора в заключителната фаза на пресявките и съумя да предаде идеите си на своите възпитаници. Италианецът дебютира с изключително важна победа над "шахматистите", която се оказа решаваща за оглавяването на класирането. 

ОЩЕ: Турция подчини Германия насред Берлин (ВИДЕО)

Турците ще са като домакини в Германия

В следващите си двубои южните ни съседи разгромиха Латвия и направиха хикс с Уелс, за да съберат 17 точки на върха. На Европейското в Германия те ще се премерят сили в група F с Португалия, Чехия и някой измежду Гърция, Люксембург, Казахстан и Грузия. За разлика от съперниците си обаче турците ще се чувстват като у дома си в Германия.

18-годишните звезди на Турция

Освен фактора публика "лунните звезди" ще разчитат на сплавта от млади и опитни футболисти. Световни звезди на 18, които струват милиони, блестят в тима на Монтела. Кенан Йълдъз и Арда Гюлер вече записаха срещи с националната фланелка, а според медийни публикация фурорът на Втора немска Бундеслига Джан Узун също ще попадне в сметките на италианския треньор.

Турция отбор

Сплав от млади и опитни

Талантливите състезатели ще бъдат рамо до рамо с имена като Хакан Чалханоолу, Дженгиз Юндер, Алтай Байъндър, Юсуф Язъджъ, Салих Йозджан и Зеки Челик. Всички те имат опит на най-високо европейско ниво. Сблъсъците с Португалия ще бъдат истинска наслада за окото, а Чехия би трябвало да е преодолим противник, ако турците искат да постигнат нещо по-значимо на Евро 2024.

При положение, че Винченцо Монтела може да използва всичките си играчи, които пък от своя страна да бъдат в отлично кондиционно състояние, националният отбор на южната ни съседка ще бъде сериозно предизвикателство за всеки съперник. С помощта и на доза късмет, защо да не се повтори постижението от Европейското през 2008, когато Турция бе окрилена и приземена от инфарктни голове в края (подробности четете в линка).

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДО ЕВРО: Кървавото Европейско първенство, шокирало света

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

 

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес