Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

204 дни до ЕВРО 2024: България победи, но не елиминира бъдещия европейски шампион

24 ноември 2023, 19:00 часа • 11107 прочитания

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Българският футбол се намира в едни от най-тъмните си времена. Националният ни отбор не е участвал на голям форум от далечната 2004 година, а в тъкмо приключилия квалификационен цикъл за Евро 2024 ударихме дъното - последни с 4 точки и без победа. Впрочем ще завършим не само пресявките за шампионата на Стария континент без записан успех, а цялата 2023-та. Трябва да се върнем до 16 ноември 2022 година, за да видим последната победа на "лъвовете" - 2:0 при визитата на Кипър в приятелска среща.

Срамни постижения за една страна, която е била четвърта в света. Позорно поведение на героите от САЩ 94, в момента заемащи ръководни позиции в Българския футболен съюз. Онзи тим, начело с Христо Стоичков, Красимир Балъков и Трифон Иванов, е най-успешният в цялата ни история, но връщайки лентата назад още 25-30 години от "лудото американско лято", ще установим, че през 60-те и 70-те години на XX век също сме били фактор на международната сцена.

Димитър Пенев

България участва на 4 поредни Мондиала

В този период "трикольорите" участват в четири поредни издания на Мондиала - Чили 1962, Англия 1966, Мексико 1970, Германия 1974. В нито едно от световните първенства не успяват да преминат груповата фаза, но самото класиране за тях е резултат, който едва ли ще видим скоро. На Олимпийски игри завоюваме сребро, а на европейско първенство нашите състезатели не попадат във финалите заради различния регламент на турнира, според който само четирите най-добри отбора взимат участие.

Как България щеше да промени хода на историята през 1968 година

Най-голямо постижение в историята на шампионата на Стария континент България записва през 1968 година, като завършва на пето място. В състава ни личат имена като Симеон Симеонов, Александър Шаламанов, Стефан Аладжов, Димитър Якимов (Митата), Аспарух Никодимов (Паро), Димитър Пенев (Пената), Петър Жеков, Христо Бонев (Зума), Динко Дерменджиев (Чико), Георги Аспарухов (Гунди) и други…

ОЩЕ: "В Левски съм се родил, в Левски ще умра": Как Гунди отказа на Милан (ВИДЕО)

Гунди

България сразява Италия в паметен мач

Попадаме в група 2 заедно с Швеция, Португалия и Норвегия. След 4 победи, три от които домакински, и 2 хикса навън, "лъвовете" оглавяват класирането с 10 точки и си осигуряват 1/4-финален сблъсък с Италия. В първия мач на 6 април шокираме "адзурите" с 3:2 на препълнения Национален стадион "Васил Левски". Още в 11-ата минута Аспарухов е фаулиран в наказателното поле, а от дузпата Котков открива. През второто полувреме Пенев си вкарва автогол. Малко по-късно Дерменджиев връща аванса на "лъвовете", а Петър Жеков матира съперниковия страж за 3:1. В 83-тата минута гостите реализират спорно попадение (съмнения за засада) и намаляват изоставането си преди реванша.

Палачът на България става европейски шампион

Две седмици по-късно на “Сан Паоло” в Неапол Италия печели с 2:0 и с общ резултат 4:3 продължава напред. Точни са Прати и Доменгини. Впоследствие палачът на националния отбор на България става европейски шампион. По пътя към титлата на полуфинала "Скуадра Адзура" прави 0:0 със СССР. Според тогавашните правила, в които още не са въведени дузпите, трябва да се играят продължение. Ако след тях резултатът е равен, победителят се определя чрез хвърляне на монета.

Италия

Ези-тура носи титла на Италия

Именно по този начин Италия си извоюва правото да спори за европейския трофей. Джачинто Факети решава да заложи на тура и късметът му се усмихва. Финалът в Рим срещу Югославия завършва 1:1 след продължение и по регламент трябва да се преиграе. Възпитаниците на Феручо Валкареджи втория път са безпощадни, за да триумфират с 2:0.

Обратно в настоящето

Италия има възможност да повтори постижението си на Евро 2024, тъй като вече си подпечата билета за Германия, макар и трудно. България обаче е далеч от онези славни години, няма онези прекрасни футболисти, но пък има страховит микс от скандали, подозрения в корупция и черно тото и властолюбие по върховете на футболната система. Методът за изплуване от дъното вече го дадохме - И Борислав Михайлов трябва да бъде изпран

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ДНИТЕ ДО ЕВРО: Футболното джудже, коeто шокира Европа

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес