Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Впечатляващ обрат при цената на биткойна

09 август 2024, 11:19 часа • 1229 прочитания

Курсът на биткойна премина за първи път от много време насам прага от 60 000 долара. Това показват данни на платформата за търговия с криптовалути Coindesk.

Най-популярната криптовалута се търгуваше за 60 883,03 долара тази сутрин. Това е повишение с 6,79 на сто спрямо вчерашната търговия.

Останалите криптовалути последваха възходящата тенденция - етерът прибави 9,83 на сто и се котира за 2669,00 долара, а солана - 2,67 на сто до 157,13 долара.

Още: "Асансьорът" биткойн: Нагоре-надолу и трябва да уцелиш

Два фактора

Пазарните наблюдатели посочиха два благоприятни фактора, които подкрепиха рязкото повишение на цените на биткойна и останалите криптовалути, отбелязва Coindesk.

Снощи американски съдия постанови фалиралата криптоборса FTX и свързаната с нея търговска фирма "Alameda Research да изплатят 12,7 млрд. долара на бивши клиенти. Мнозина се надяват, че част от средствата ще се върнат на криптопазарите, тъй като бившите потребители реинвестират полученото в цифрови активи.

Междувременно руският диктатор Владимир Путин подписа законопроект, който легализира добива на криптовалути в страната. "Изглежда, че Русия действа, за да не изостава от САЩ. Страхът от пропуснати ползи от биткойна се разгаря на национално ниво", каза Ки Йонг Джу, главен изпълнителен директор на фирмата за криптоанализи "КриптоКвант" .

Още: Тази страна се бори с инфлацията чрез биткойни

С днешната печалба биткойнът вече напълно върна в положителната територия пазарната крива, която в понеделник се понижи до курс от 49 000 долара.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес