Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Италия се прицелиха в банките: Пълнят бюджета с 3,5 млрд. евро от приходите им

16 октомври 2024, 15:48 часа • 485 прочитания

Премиерът на Италия Джорджа Мелони обяви, че правителството й планира да събере 3,5 млрд. евро от банки и застрахователни компании, тъй като се опитва да запълни дупка от 9 милиарда евро в бюджета, съобщава "Файненшъл таймс".

След проведеното късно снощи заседание на кабинета Мелони написа в социалната мрежа X, че правителството е изпълнило обещанието си да постави на фокус интересите на гражданите, като допълнителните средства, получени от компаниите, ще бъдат използвани за финансиране на системата на общественото здравеопазване и подобряване на социалните услуги за нуждаещите се.

Още: В Австрия затвориха банка, в която акционер е богата българка

Все още няма разкрити подробности около допълнителното финансиране.

Премахване на облекчения

Източници, информирани за разговорите между правителството и банките, обаче обявиха вчера, че дискусиите са фокусирани върху временното премахване на облекченията за т.нар. активи по отсрочени данъци и увеличаване на данъка върху операциите с ценни книжа за банките.

Отсрочените данъчни активи дават на банките правото да плащат по-малък данък през финансовата година, в която разходите, които са ги генерирали, стават изискуеми. Според плановете банките ще трябва изцяло да отменят подобни приспадания за 2025 и 2026 г. За 2027 и 2028 г. приспаданията ще са само частични.

Изявлението на Мелони предполага, че същите мерки вероятно ще се прилагат и за застрахователните компании, допълва "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Още: Стана ясно от кога стартира миграционната сделка между Италия и Албания

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес