Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна повишава данъците, за да финансира отбраната си

27 септември 2024, 17:13 часа • 467 прочитания

Повишаването на данъците в Украйна е от ключово значение, ако страната иска да отблъсне започната през 2022 г. руска инвазия. Това заяви финансовият министър Серхий Марченко, цитиран от ДПА.

"Увеличението на данъците е необходима стъпка", заяви министърът в Киев. "Това решение ще засегна бизнеса, но другите възможности са почти напълно изчерпани".

Чуждестранната помощ е все по-несигурна

Страната вече не може да финансира военните си разходи като издава вътрешни облигации, тъй като те стигат само за обслужване на по-стари дългове, посочи Марченко.

Той допълни, че чуждестранната финансова помощ става все по-несигурна. През първото тримесечие на годината Украйна е получила едва 10 на сто от помощта, от която се е нуждаела, посочи министърът, цитиран от БТА.

Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

В средата на септември парламентът в Киев прие на първо четене закони, по силата на които данъците за финансиране на армията растат с общо 1,4 милиарда долара тази година и с над 3,3 милиарда долара за 2025 г. Т. нар. военен данък, въведен през 2014 г. върху доходите, се увеличава от 1,5 на 5 на сто, предвижда законът, който тепърва трябва да премине второ и трето четене.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 27.09.24 - Бундестагът одобри нов пакет военна помощ за Киев

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес