Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна получи 4,2 млрд. евро от ЕС: За какво ще се харчат?

13 август 2024, 16:37 часа • 1068 прочитания

Украйна е получила 4,2 млрд. евро в рамките на четиригодишната програма за финансова подкрепа на ЕС, съобщи министър-председателят Денис Шмигал на 13 август.

"Тази помощ е от решаващо значение за поддържане на макрофинансовата ни стабилност, ускоряване на възстановяването и провеждане на ключови реформи", каза той.

Сумата е първата редовна вноска по Механизма (Инструмента) за Украйна - план, одобрен от ЕС, който отпуска на Киев 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро като безвъзмездни средства.

Още: Фон дер Лайен: ЕС е дал на Украйна помощ за близо 110 млрд. евро

ЕС даде зелена светлина на механизма през февруари, когато унгарският премиер Виктор Орбан вдигна ветото си след месеци на блокада. В средата на май Съветът на ЕС одобри рамковото споразумение, в което се определят задачите на украинското правителство за възстановяване, реконструкция и модернизация, за да усвои 50-те милиарда евро.

В началото на тази година Киев вече получи няколко транша за предварително финансиране в рамките на плана за помощ.

Снимка: Getty Images

С последния транш сумата, отпусната на Украйна в рамките на механизма през 2024 г., ще достигне 12 млрд. евро, заяви Шмигал.

Още: Няма фалит: Опрощават милиарди дълг на Украйна, има нова структура да се връщат пари

От колко пари се нуждае още Украйна?

Украйна получи 42,5 млрд. долара външно финансиране от различни донори през миналата година, което ѝ позволи да функционира в условията на продължаващата война. Международният валутен фонд заяви, че страната ще се нуждае от приблизително същата сума, за да подкрепи бюджета си през тази година.

Според министъра на финансите Серхий Марченко, цитиран от Kyiv Independent, сегашните обещания все още не са достатъчни за покриване на нуждите на страната. Той смята, че Украйна вероятно ще се нуждае от допълнителна чуждестранна финансова подкрепа в размер на 12-15 млрд. долара през следващата година.

Още: Замразени руски активи: ЕС ще предложи на Украйна пакет от заеми за милиарди

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес