Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търговията с криптовалути ще се регулира със закон

26 август 2024, 15:44 часа • 538 прочитания

Министерството на финансите е подготвило проект на Закон за пазарите на криптоактиви, който да регулира търговията с криптовалути, съобщи БНР.

Инициативата цели да въведе у нас Регламента за европейските пазари на криптоактиви (MiCA), който влиза в сила тази година. Това на практика ще постави основите на крипторегулацията в България.

Нови правила за криптоактивите: ЕС ще следи изкъсо всички техни трансфери

Общественото обсъждане е до средата на септември.

КФН ще упражнява контрол

Законопроектът предвижда Комисията за финансов надзор (КФН) да контролира всички дейности на създателите на токени и доставчиците на услуги за криптоактиви. Упоменати са сроковете за издаване на лиценз за тяхната дейност, както и наказания при неизпълнение на разпоредбите.

Издателите на токени ще са длъжни да управляват отделен резерв от активи за всеки токен. Във всяко време те трябва да разполагат със собствени средства на стойност поне 350 000 евро, 2% от средната стойност на резерва от активи или 1/4 от фиксираните режийни разходи за предходната година.

Още: Конфискуваха стотици хиляди евро от банкомати за криптовалути в Германия

Доставчиците на услуги за криптоактиви ще трябва са вписани в Търговския регистър.

БНБ също ще упражнява надзор, но за кредитните институции, които ще се занимават с криптовалути. Сега дейностите с криптовалути не са напълно регулирани.

Все пак, заради борбата с прането на пари, от август 2020 г. у нас действа регистрационен режим за занимаващите се с криповалути.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес