Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Субсидията за пътнически превоз и защо има недостиг за общините: Обяснение от МФ

26 септември 2024, 17:56 часа • 400 прочитания

Предоставените средства на Столична община за вътрешноградски пътнически превоз за първите 9 месеца на 2024 г. възлизат на 66,75 млн. лв. Това обявиха от финансовото министерство в отговор на постъпили запитвания относно субсидията от държавния бюджет за обществени пътнически превози.

Още: Заради натрупани дългове: Запорирани са сметките на столичния автотранспорт

Как става разпределянето между общините? По наредба министърът на транспорта и съобщенията разпределя годишния размер на определените в бюджета за съответната година средства. Реално те са за компенсиране на превозвачите за извършените безплатни (и по намалени цени) превози с автомобилния транспорт по групи правоимащи за съответната година по тримесечие и по общини. Транспортният министър ги представя на министъра на финансите и оттам средствата се предоставят като тримесечни общи лимити на отделните общини в определените по наредбата срокове.

Още: Ваня Григорова: 45 дни са крили за запора на сметките на Столичния автотранспорт

Повече безплатен транспорт - по-малко субсидии

"Отбелязваме, че с изменения и допълнения на Наредбата, които влизат в сила от 01.02.2024 г., се разшири обхватът на определените групи правоимащи лица и се увеличи възрастта на децата, които имат право на безплатно пътуване във вътрешноградския транспорт до 14 навършени години", обясняват от МФ. Това води до формиране на недостиг на средства по бюджетите на общините за 2024 г. за изплащане на компенсациите - нещо, което се оказа проблем за регионите.

В тази връзка Министерството на финансите е провело срещи с Министерството на транспорта и съобщенията и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, на която е бил поет ангажимент за извършване на анализ и оценка на изпълнението на предвидените за целта средства в държавния бюджет за 2024 г. по общини и категории правоимащи лица.

Снимка: iStock

"Министерството на финансите изиска информация от общините за размера на изразходваните средства за компенсиране на намалените приходи от прилагането на цени на пътуване с вътрешноградски и междуселищен автомобилен транспорт, предвидени в нормативни актове, за първо и второ тримесечие, както и прогнозно изразходване на средства за трето и четвърто тримесечие на 2024 г., която е предоставена на МТСП и ИААА", посочват от финансовото ведомство.

Още: Транспортният министър: Договорът с “БДЖ-Пътнически превози“ вероятно ще се удължи

Ще бъде изготвен последващ анализ на представената информация от кметовете на общините и ще бъде създадена организация за обобщаване на очертания недостиг, с оглед вземане на решение за осигуряване на необходимите средства в рамките на възможностите на бюджета, обещават от МФ. Ще има съобразяване с приоритетите за финансиране на публичния сектор.

Ежегодно в срок до 20 октомври кметовете на общините предоставят на министъра на транспорта и съобщенията справка по образец за компенсиране на превозвачите за извършените безплатни и по намалени цени пътувания със средства от централния бюджет за периода 1 януари – 30 септември.

"Допълнително отбелязваме, че към момента водим добър диалог с общините, в т.ч и със Столичната община, с оглед решаване на възникнали в хода на изпълнение на бюджета проблеми и въпроси", казват от МФ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес