Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срив на акциите на производители на чипове доведе до техни загуби от стотици милиарди

16 октомври 2024, 16:25 часа • 464 прочитания

Нидерландският технологичен гигант ASML загуби повече от 60 млрд. евро от пазарната си стойност от вчера насам, след като компанията отчете слаби поръчки за машините си за производство на технологични чипове, принуждавайки инвеститорите да преоценят здравето на тази важна индустрия, предаде Блумбърг.

Акциите на компанията поевтиняха в сряда с нови около 5,8%, след като вчера се срина с 16% (най-солиден дневен срив от 26 години насам). ASML, която е с монопол върху машините, които произвеждат полупроводници с най-високи спецификации, действа като барометър за здравето на други технологични гиганти като Intel Corp., Samsung Electronics Co. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp.

По време на търговията във вторник в Европа акциите на ASML се сринаха най-драматично от 1998 г. насам, след като производителят на най-модерните машини за производство на чипове в света намали прогнозата си за продажбите догодина. Компанията вече очаква горен край на диапазона на общите нетни продажби за 2025 г. в размер на 35 млрд. евро при предишна оценка за 40 млрд. евро.

Още: Какво се случва на европейските борси след глобалния пазарен срив?

Технологичният гигант Nvidia Corp., лидерът в ускорителите с ИИ, заяви, че не може да произведе достатъчно чипове, за да се справи с търсенето, но компании като Intel и Samsung, които поръчват най-модерните машини на компанията, напоследък изпитват затруднения. Intel, изправена пред свиващи се продажби и нарастващи загуби, съкращава разходите и миналия месец забави строителство на нови фабрики, които планира в Германия и Полша. Samsung пък се извини на инвеститорите този месец за разочароващите резултати, след като закъснения позволиха на конкурентите да доминират на пазара за чипове с памет с висока честотна лента, използвани в AI.

Но проблемът се простира отвъд клиентите, които търсят първокласно оборудване. Компаниите, произвеждащи автомобилни и индустриални чипове, които често използват по-малко усъвършенстваните машини на ASML, също са в продължителен спад, защото клиентите им имат твърде много складови запаси, посочва Блумбърг.

Трусове на пазара

Всичко това доведе до сериозни трусове на пазарите на акции за технологичните компании в областта на полупроводниковата техника, като от вторник насам глобалната им пазарна капитализация вече загуби над 420 млрд. долара.

Инвеститорите следят за признаци на по-широко забавяне в сектора, след като базираният в Тайван технологичен гигант TSMC, най-големият производител на чипове в света, отчете цялостните си резултати за третото тримесечие утре.

Още: Китай ще насърчава производството на чипове с десетки милиарди

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес