Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебният кабинет иска България да увеличи акционерното си участие в Черноморската банка

11 януари 2023, 14:08 часа • 1348 прочитания

Служебното правителство одобри предложение до Народното събрание за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Страната ни е със статут на страна учредителка в ЧБТР, като българското акционерно участие в капитала е в размер на 13,5%.

Членството в международната финансова институция създава възможност за участието на България в съвместни проекти в рамките на черноморското икономическо сътрудничество и за влияние върху финансирането и реализацията им.

Със свое решение правителството одобри и позиция на страната ни във връзка с процедура по прекратяване на членството в Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС).

През март 2022 г. Министерският съвет прие решение, с което страната ни се присъедини към обща позиция на държави членки на Европейския съюз за прекратяване на членството им в двете банки. Съгласно позицията държавите ще предприемат необходимите стъпки в съответствие с вътрешните си национални процедури за официалното им оттегляне от двете финансови институции.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес