Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцария осъди четирима банкери, затворили очи за трансакции на близък до Путин

30 март 2023, 12:40 часа • 2174 прочитания

Четирима банкери – трима швейцарци и един руснак, бяха осъдени в Цюрих заради това, че са позволили на довереник на руския диктатор Владимир Путин безпрепятствено да извършва трансакции на огромни суми в швейцарски банки.

Те получиха 7-месечни условни присъди за нарушаване на швейцарските закони, тъй като не са извършили надлежна проверка на трансакции, свързани със Сергей Ролдугин. Предполага се, че между 2014 г. и 2016 г. бизнесменът, наричан Челиста на Путин, е завъртял 50 млн. долара. Не е ясно какъв е произходът на парите, няма и следа, водеща пряко към руския диктатор, издирван от съда в Хага за военни престъпления в Украйна.

Според обвинителния акт на прокуратурата в Цюрих - шефът на Gazprombank Schweiz AG - швейцарското подразделение на "Газпромбанк", двама висши ръководители на банката и мениджър за връзки с клиенти са пропуснали да извършат надлежна проверка на финансите и връзките на Сергей Ролдугин в периода 2014-2016 г. Ролдугин е "близък приятел" на руския президент и кръстник на дъщерята на диктатора, според Bloomberg.

Банкерите е трябвало да проверят дали той е истинският бенефициент на сметките в "Газпромбанк", принадлежащи на подставени компании в Панама и Кипър, твърдят прокурорите.

Ролдугин беше посочен като собственик на две сметки, открити в "Газпромбанк Швейцария" през 2014 г. Това е станало, въпреки че олигархът, който фигурира в списъка на санкционираните руснаци в Швейцария, няма вписана дейност като бизнесмен в банковите си документи.

Ролдугин беше сред десетките членове на вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, включително от Берн, след като Русия започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

Осъдените условно служители обявиха, че ще обжалват присъдите си, съобщи BBC.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес