Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С 95 процента повече: Ето колко са новите криптомилионери

27 август 2024, 15:01 часа • 633 прочитания

За последната година милионерите в криптовалути по света са се увеличили с 95 процента заради поскъпването на биткойна и ръста на търговията с фондове, свързани с криптоактивите. Това показва доклад, цитиран от Си Ен Би Си.

172 300 милионера 

В момента 172 300 души разполагат с криптоактиви за над 1 милион долара спрямо 88 200 преди година, според доклада на "Ню уърлд уелт" и "Хенли енд партнърс" . От тях 85 400 са милионери само в биткойни, или двойно повече от година по-рано.

Още: Търговията с криптовалути ще се регулира със закон

Броят на криптомилионерите се увеличава по цялата скала на богатството. В момента има 325 души, които разполагат с криптоактиви за над 100 милиона долара, а криптомилиардерите са 28.

Увеличението в голяма степен се дължи на експлозивния ръст на биткойн-базирани борсово търгувани фондове (ETF), които от пускането им на пазара през януари досега са натрупали активи за над 50 милиарда долара, пише БТА.

Цената на биткойна пък расте през цялата година и в момента е около 63 000 долара. С увеличаването на стойността и на други криптовалути, в момента капитализацията на криптопазарите възлиза на 2,3 трилиона долара, според "Хенли енд партнърс". Преди година тя е била 1,2 трилиона.

От шестимата нови криптомилиардери, появили се през последната година, петима дължат това на биткойна. което показза доминиращата му роля на криптопазара, посочва Андрю Амойлс от "Ню уърлд уелт".

Още: Конфискуваха стотици хиляди евро от банкомати за криптовалути в Германия

Най-богатите

Според "Форбс" най-богатият криптомилиардер си остава основателят на платформата Binance Чанпън Чжао, разполагащ с портфейл за 33 милиарда долара, увеличил се с 10,5 милиарда долара през последната година.

В класацията следва Брайън Армстронг, основател на Coinbase, с богатство от 11 милиарда долара, следван от Джанкарло Девасини, главен финансов директор на Tether, и Майкъл Сейлър, съосновател на MicroStrategy.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес