Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски милиарди за Украйна: Външната комисия в Сената на САЩ подкрепи проекта

25 януари 2024, 15:19 часа • 3957 прочитания

Комисията по външни отношения в Сената на САЩ почти единодушно одобри законопроект, който ще проправи пътя на Вашингтон да конфискува руски активи и да ги предаде на Украйна за възстановяване на страната. По-рано през януари Белият дом подкрепи законопроекта.

"Закон за възстановяване на икономическия просперитет и възможности (REPO) за украинците" беше подкрепен с 20 гласа "за" и само един "против" във външната комисия на Сената на 24 януари, предаде "Ройтерс".

Ако бъде приет от Сената и Камарата на представителите и бъде подписан от президента Джо Байдън, законопроектът ще даде възможност на Вашингтон за първи път в историята да изземе активи на централна банка от страна, с която не е във война.

Още: Путин с указ: Да се издири имуществото на Руската империя в чужбина

Замразените руски активи на Запад и как ще стигнат до Украйна

ЕС, САЩ, Канада и Япония замразиха активи на Руската централна банка на стойност около 300 млрд. долара, след като силите на диктатора Владимир Путин нахлуха в Украйна през 2022 г. По-голямата част от тези пари се съхраняват в базирания в Белгия централен депозитар на ценни книжа Euroclear, а само около 5 млрд. долара се държат в американски институции.

Белият дом подкрепя конфискацията на руските активи, но се стреми да съгласува позицията си с други съюзници от Групата на седемте (Г-7), най-вече с ЕС, където се намират около две трети от замразените руски активи.

Сенатор Бен Кардин, председател на комисията по външни отношения на Демократическата партия, заяви пред репортери, че законопроектът се ползва с широка подкрепа както от страна на демократите и републиканците в Сената и Камарата на представителите, така и от страна на администрацията на Байдън. Той заяви, че очаква мнозинството на демократите в Сената и мнозинството на републиканците в Камарата на представителите да успеят да преодолеят различията между този законопроект и подобен, приет в долната камара.

Снимка: iStock

Потенциалната конфискация трябва да бъде обсъдена по време на срещата на Г-7 през февруари. Решението трябва да бъде взето колективно и е малко вероятно да стане бързо, заяви специалният представител на САЩ за икономическото възстановяване в Украйна Пени Прицкер по време на Световния икономически форум на 15 януари.

Трудни решения

Според агенция "Ройтерс", цитираща висши служители на Европейския съюз, е малко вероятно блокът да конфискува замразените в Европа активи на Руската централна банка. Планът на ЕС е да се пращат на Украйна данъка върху печалбите от активите: ЕС с първа голяма стъпка да даде руски милиарди на Украйна

През октомври Белгия обяви, че ще създаде фонд на стойност 1,8 млрд. долара за Украйна, финансиран от данъчните приходи от лихвите по замразените руски активи.

Още: Белгия обяви сумата за Украйна от лихвите по замразените руски активи

Москва обеща да отговори на потенциалното изземване, като конфискува западните активи в Русия, за които се съобщава, че възлизат на 288 млрд. долара.

В началото на 2023 г. Световната банка оценява, че общите разходи за възстановяването на Украйна ще възлязат на 411 млрд. долара, пише Kyiv Independent. Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира през януари, че общата сума на руските активи може да покрие над 80% от разходите за възстановяване.

Още: Украйна: Замразените руски активи няма да ни стигнат за пълното възстановяване

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес