Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промените в данъчните закони ще чакат новия парламент

28 октомври 2024, 13:20 часа • 297 прочитания

Законопроектите за промени в данъчните закони няма да бъдат внесени в сряда в Министерския съвет. Това съобщи служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

От думите и стана ясно, че се чака формирането на 51-вото Народно събрание, за да бъдат внесени промените.

"Има достатъчно време"

"Ако се внесат в 50-ото Народното събрание и не се приемат, всичко се архивира и трябва отново да се внасят. Имаме достатъчно време", обясни Петкова. По принцип предстои да бъдат коментирани и някои мерки и приходни разходи, свързани със закона за бюджета за 2025 г., така че салдото в хазната да бъде до 3% дефицит от БВП, каза тя.

По думите и Министерството на финансите не предвижда увеличаване на данъците за догодина.

Още: КНСБ поиска поне 10% ръст на заплатите в Бюджет 2025

На заседанието на НСТС бяха представени предложенията за изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

Принципно се подкрепят данъчните закони с изключение на три основни мерки, обобщи Петкова обсъжданията на заседанието днес, цитирана от БТА. По думите й липсва подкрепа само за декларирането на материалните запаси и дълготрайните активи.

Предложение: Фирмите да декларират през 3 месеца материалните си запаси

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес