Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша иска да стане финансов център за възстановяването на Украйна

11 април 2023, 14:25 часа • 1401 прочитания

"Както Полша играе ролята на военен център, когато става дума за военна помощ за Украйна, така бихме искали тя да играе същата роля и като финансов център, през който ще минава финансирането на възстановяването на Украйна". Това заяви полският зам.-министър на финансите Артур Собон.

"Това е нещо, на което наистина държим, и искаме Полша да бъде колкото се може повече в центъра на този тип проекти", допълни Собон, цитиран от местната медия RMF 24. Той говори в контекста на днешното посещение на министъра на финансите Магдалена Жечковска в САЩ, където ще е и премиерът Матеуш Моравецки.

ОЩЕ: Премиерът на Полша замина за САЩ, ще обсъжда оръжия и ядрени реактори

Възстановяването на икономиката на Украйна след руската инвазия вече се очаква да струва 411 млрд. долара, което представлява 2,6 пъти повече от БВП на страната за 2022 г. Това се посочва в ново проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и украинските власти, както съобщи "Ройтерс" през март тази година.

Общата сума е нараснала рязко от оценката в размер на 349 млрд. долара, публикувана през миналия септември.

През февруари стана ясно, че България е готова да участва в процеса по възстановяване на Украйна. Това се разбра от официална позиция на външното ни министерство. "Като член на ЕС, НАТО и съсед в Черноморския регион България е готова да участва във възстановяването на Украйна с разбирането за водещата роля на ЕС в този процес“, се казваше в съобщението.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес