Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не губете пари от надвнесени данъци в чужбина. Ето как да си върнете удържания данък върху дохода

13 юни 2023, 09:28 часа • 2329 прочитания

Ако сте работили в чужбина, имате познати или близки зад граница или обмисляте да търсите професионално развитие извън страната ни, е препоръчително да се запознаете с консултантската компания RT Tax. Много българи търсят по-добро заплащане и социален стандарт и желаят да разширят хоризонтите си извън България.

С големите възможности вървят и по-големи отговорности - вероятно сте запознати, че данъците са по-високи в чужбина, отколкото у нас. Средно процентът на удържани данъци върху дохода е 42%, като това зависи от много фактори, които са установени от данъчната институция на съответната страна. Знаехте ли обаче, че е възможно да си възвърнете част или целия удържан данък върху дохода?

RT Tax разполага с екип от висококвалифицирани специалисти, които работят съвместно с чуждестранни данъчни администрации вече повече от 20 години. През годините са съдействали на над 250 000 клиенти да възстановят надвнесен данък, като средно успяват да възвърнат по около 2055 евро на клиент. RT Tax е сред световните лидерски компании в сферата на връщане на данъци и имат над 400 представителства в 40 държави.

Снимка: iStock

Обикновено процесът на данъчното възстановяване трае около 2 до 6 месеца. Всичко зависи от експедитивността на съответните чуждестранни данъчни органи. Размерът на данъка, който можете да си върнете, зависи от няколко фактора: страната, в която сте работили, годишния доход, удържан данък върху дохода, време на престой в страната и други. Положителната страна на това да използвате консултант за тази задача е в значителното облекчаване на процеса заради установените връзки с чуждите администрации. В много случаи няма нужда да се притеснявате, ако не разполагате с всички необходими документи от Вашия чуждестранен работодател – RT Tax ще набави липсващите документи по служебен път.

В най-честите случаи можете да си възстановите надвнесените данъци за последните 4-5 години, като отново това зависи от страната, в която сте работили. RT Tax няма предварителни и скрити такси, затова не губите нищо, ако решите да се възползвате от услугата им. Комисионата се заплаща едва след като процесът приключи и парите Ви са възстановени успешно.

Снимка: iStock

Помнете, че връщането на данъци е законен процес. Това означава не само, че бихте могли да си възстановите пари, над които имате пълно право, а и че това по никакъв начин не би повлияло върху възможността Ви да постъпите отново на работа в чужбина, както и на получаването Ви на пенсия или други социални осигуровки.

Повече информация можете да откриете на rttax.bg, където можете да направите бърза регистрация, за да започнете процедурата по връщане на Вашите надплатени данъци веднага. Можете да се свържете с RT Tax и по имейл info@rttax.bg или телефон +359247483 83.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес