Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли мога да взема кредит по интернет

28 юли 2022, 10:46 часа • 2062 прочитания

Почти на всеки се налага понякога да разчита на кредит – за ремонт, за изненадващ разход до заплата, за почивка или друго. Независимо каква е причината за тегленето на заем, „разходката“ и чакането по опашки в офисите на кредитните институции, със сигурност не са предпочитан начин да използваш свободното си време, нали? Или пък да излезнеш от работа, за да кандидатстваш за кредит, защото работното време на финансовата институция съвпада с твоето.

За щастие, кредитиращите институции все повече се адаптират към нуждите на потребителите и започват все по-активно да предлагат кредити по интернет. Ако до момента не ти се е налагало да теглиш онлайн кредит, възможно е да имаш някои въпроси. В тази статия ще ти разкажем какво всъщност са заемите онлайн, какви са предимствата и недостатъците им и как се кандидатства за тях.

Какво представлява онлайн кредитите?

Онлайн кредитите не е задължително да се различават особено по характеристики от обикновените заеми, било то изтеглени от банкови или небанкови институции. Интернет кредитът ти предоставя възможност да заявиш определена от теб сума денонощно и сравнително по-бързо да получиш средствата. Заявяването на онлайн кредит ускорява процеса по кандидатстване и евентуално одобрение. Разбира се, различните кредитни институции имат своите условности, с които трябва да се запознаеш предварително – срокове, изисквания и други.

Кандидатстването за заем онлайн може да бъде удобен и бърз начин за кредитиране дори за хората, които нямат добра техническа култура. Формите за кандидатстване в повечето случаи са направени с цел улесняване на потребителите и се попълват бързо и лесно.

Дигиталният процес по заявка на кредит ще ти даде възможност да използваш времето си, както намериш за добре.

Предимства и недостатъци на онлайн заемите

Може би най-голямото предимство на онлайн кредитите е удобството, което предлагат на клиентите си. Заявяването на кредит онлайн отнема само няколко минути и може да бъде направено 24/7. Не е необходимо да се съобразяваш с работно време, да излизаш от работа, да губиш време по опашки и да пренареждаш плановете си. При одобрение, времето за получаване на средствата варира от няколко часа до няколко дни.

Както при традиционните офлайн заеми, така когато теглиш онлайн заем, трябва да се информираш за условията. В това се крие и още едно предимство на online заема – в интернет можеш да намериш всички параметри, условия, лихви, такси и т.н. свързани с твоя онлайн заем. Благодарение на това, имаш възможност да изтеглиш най-изгодния кредит, за да посрещнеш своите нужди. Ако не направиш добра проверка, може да се окаже, че си изтеглил не особено изгоден заем.

Освен време, тегленето на кредит онлайн, може да ти спести и пари. Едно знаем със сигурност, ако имаш спешна нужда от пари и не искаш да натоварваш графика си с допълнителни задачи, онлайн кредитите може да се окажат перфектното решение за твоите нужди.

При кандидатстване за кредит онлайн е възможно максималната сума, която да се отпуска да е по-ниска. Това е един недостатък, който обаче няма да бъде фактор, ако имаш нужда от по-малко средства или пари назаем до заплата.

Ако пък искаш да не се притесняваш за извънредните и спешни разходи, и винаги да си подготвен, можеш да разчиташ и на кредитна карта Бяла Карта. За нея се кандидатства изцяло онлайн, а при одобрение ще я получиш до посочен от теб адрес. Бяла Карта е лимит от 100 до 3000 лева и няма годишна такса за обслужване, което означава, че няма да ти струва нищо, когато не я използваш. В същото време, минаваш през процеса на одобрение само веднъж, а можеш да я използваш парите в рамките на одобрения ти кредитен лимит винаги, когато имаш нужда – без да пускаш заявка, без да чакаш, без да подписваш.

Какъв е процесът за кандидатстване за онлайн кредит?

Всяка финансова институция има собствен процес за кандидатстване за онлайн кредитите. Най-често обаче, изискванията са да избереш желаната сума, срок за кандидатстване, както и да попълниш данни като име и фамилия, телефон за връзка и имейл адрес. Също така, необходимо е да предоставиш съгласие за обработка на личните ти данни, за да може кредитиращата институция да разгледа заявката ти.

Разбира се, някои компании имат и по-дълги форми за кандидатстване, където събират информация за доходите ти, семейното ти положение и други. Попълването на този тип форми изискват повече време.

В други случаи, след попълването на онлайн заявката за кредит, представител на финансовата институция се свързва с теб, за да може да предоставиш допълнителните данни.

За да кандидатстваш за онлайн кредит, ще ти е необходимо да разполагаш с валиден документ за самоличност.

След разговора ще започне процесът по разглеждане на заявката ти. При одобрение, ще трябва да подпишеш договора си за кредит дигитално или документите ти ще бъдат предоставени до посочен от теб адрес. Това зависи от процеса на кредитора.

Преди да подпишеш договора си за кредит, увери се, че си запознат с всички условия, лихви, такси и срокове. Колкото и изкушаващо е да приключиш с документите за минута, отдели необходимото време, за да си сигурен, че си наясно с правата и задълженията по кредита ти. В случай, че имаш нужда от допълнително разяснение, не се колебай да се свържеш с финансовата институция за повече информация.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес