Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инвестираме бързо и лесно чрез мобилното приложение на ОББ

24 февруари 2023, 13:52 часа • 3289 прочитания

Знаете ли, че систематичното инвестиране на малка сума пари всеки месец може да бъде лесно и достъпно, дори изцяло дигитално? Осигуряване на качествено образование, мечтана почивка в чужбина или акумулиране на средства за спокойни старини – всичко това би могло да бъде постигнато стъпка по стъпка с инвестиция във взаимен фонд.

За да улесни потребителите, Обединена българска банка (ОББ) предоставя възможността за регулярни инвестиции в два взаимни фонда на Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В.:ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран (лева) и ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран (евро) през ОББ Мобайл – мобилното приложение на Банката.

Всеки потребител на ОББ Мобайл може бързо и лесно да се възползва от услугата и да заяви Систематичен инвестиционен план (СИП) без посещение на физически клон на банката. Минималният размер на вложението е 10 лева или 10 евро, в зависимост от избрания фонд. По този начин потребителите биха могли да инвестират във взаимен фонд, за който се грижат експерти по управление на активи на финансовата група. Инвестирането на избраната сума става на ежемесечна база, на посочена от клиента дата, като средствата се удържат от избраната от него сметка.

Отказът от инвестиционния план, създаден в ОББ Мобайл, също може да бъде направен изцяло дигитално чрез приложението, което дава пълната свобода на клиента да прекрати събирането на вноските, както и да го възобнови, когато пожелае. Обратно изкупуване на дяловете се извършва в клон на ОББ, като клиентът може да разполага със средствата си до 10 работни дни.

Взаимните фондове представляват кошница от акции, облигации и други финансови инструменти, като съотношението им зависи от инвестиционните цели на фонда. Потребителите, които изберат да заявят систематичен инвестиционен план (СИП) и чрез ОББ Мобайл, няма да дължат такса за записване на всяка инвестиция до 31 март 2023 г.

Какво е СИП и как да инвестираме с поглед в бъдещето?

За разлика от еднократната инвестиция във финансови активи, СИП или систематичният инвестиционен план, е добра алтернатива, която разчита на регулярното влагане на средства с цел реализиране на дългосрочни цели.

При заявяване на СИП чрез ОББ Мобайл, потребителите се ангажират да правят ежемесечни вноски на избрана от тях дата. Размерът на вноската (мин. 10 лв. или 10 евро) може да бъде променян, като зависи изцяло от личните предпочитания и очаквания на всеки клиент. Инвестиционният план няма краен срок, тоест е подходящ за дългосрочно инвестиране, като може да бъде прекратен по всяко време. Внасяните средства се използват за закупуване на дялове от взаимен фонд ОББ Експертийз Динамичен Балансиран (евро) или от взаимен фонд ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран (лева).

Трябва да се отбележи, че инвестициите във фондове вървят ръка за ръка със съответното ниво на риск. Поради това всеки потребител трябва внимателно да се запознае с инвестиционната политика и параметрите на фонда, преди да пристъпи към заявяване на услугата. Екип от професионалисти се грижи и управлява инвестираните средства.

Обратното изкупуване на дяловете, тоест осребряването на инвестицията, се извършва в клон на ОББ, като потребителите могат да разполагат със средствата си в срок до 10 работни дни. Стартирането на СИП чрез ОББ Мобайл е достъпно за всички настоящи клиенти на ОББ над 18-годишна възраст, които разполагат с мобилно устройство с операционна система Android или iOS.

Заявяването на СИП чрез мобилното приложение става чрез четири лесни стъпки, които отнемат приблизително 11 минути.

  • Първо потвърдете фонда (ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран (евро) или ОББ ЕкспертИйз Динамичен Балансиран (лева)) и се запознайте с Основен Информационен Документ;
  • След това задайте параметрите на плана си – изберете сума, която ще отделяте всеки месец; дата, на която ще инвестирате; сметка, от която да се удържат средствата. Добавете и име на дългосрочната мечта, като например „пътуване”, „образование”, „спокойни старини” и др.;
  • Третата стъпка изисква да потвърдите документите, но преди това следва да се запознаете с тях, тъй като съдържат информация относно прогнозните разходи, общите условия, тарифата, договора и др.;
  • Последната стъпка представлява подписването на договора, като това може да стане чрез пръстов отпечатък, лицево разпознаване или ПИН. Сигурността на потребителите е гарантирана, като процесът е защитен, включително чрез криптиране на данните.

 

ВАЖНО! Тази информация съдържа маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на публикуването ѝ и може да се промени в бъдеще. Стойността на дяловете на колективните инвестиционни схеми се променя във времето и може да бъде по-висока или по-ниска от стойността в момента на инвестиране. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Затова е препоръчително инвеститорите да се запознаят със спецификата на финансовите инструменти, в които желаят да инвестират и да преценят до колко те са подходящи за изпълнение на техните инвестиционни цели и склонност към риск, преди вземане на инвестиционно решение. Инвестицията, която се предлага се отнася до придобиване на дялове във фонд, а не до активи, в които фондът инвестира. Моля, запознайте се с Основния информационен документ и Проспекта, преди да инвестирате. При поискване, можете да получите хартиено копие на тези документи безплатно във всички клонове на ОББ, в рамките на обичайното им работно време с клиенти. Пълна и най-актуална информация относно предлаганите от ОББ фондове, може да намерите на www.ubb.bg, в секция „Спестявания и инвестиции“ на интернет страницата на „Кей Би Си Асет Мениджмънт Н.В. – КЛОН“ КЧТ – www.ubbam.bg, както и в клоновете на ОББ, където може да получите и персонализиран инвестиционен съвет. Резюме на вашите права като инвеститор е достъпно на следните хипервръзки, на български език: https://ubbam.bg/uploads/files/page/12593.pdf и на английски език: https://ubbam.bg/uploads/files/page/12594.pdf.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес