Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономическият министър обясни как ще бъдат защитени потребителите при приемането на еврото

14 май 2024, 12:11 часа • 2030 прочитания

Приемането на еврото ще бъде съпроводено с конкретни мерки за защита на потребителите, които включват изисквания за правилно преизчисляване на цените от лева в евро и двойното обозначаване на цените на стоките и услугите в евро и в лева. Това съобщи служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов на конференцията "България в еврозоната, кога?", организирана от Асоциацията на почетните консули в България, Българската CFA асоциация и Асоциацията на банките в България.

Двойните цени

"Периодът на тези двойно обозначени цени ще започне един месец след датата на влизане в сила на решението за приемане на еврото и ще приключи една година след датата на въвеждането на еврото, което е гаранция за защита правата на потребителите", каза още министърът. По думите му специално внимание ще се обърне на търговците, които ще обозначават цените на стоките и услугите в двете валути по време на периода на двойното обозначаване на цените.

Още: Управителят на БНБ: Загубите от забавянето ни за еврозоната се измерват в милиарди

Търговците от друга страна ще имат известна свобода по отношение на формата и средствата за двойно обозначаване, при условие обаче, че то е лесно разбираемо и е представено по начин, който не може да въведе потребителя в заблуждение по отношение цената на стоката или услугата, обясни Петко Николов. Той увери, че Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е второстепенен разпоредител към Министерството на икономиката и индустрията, ще следи за спазване на задълженията на търговците за правилното преизчисляване и двойното обозначаване на цените.

Министърът каза още, че с цел поощряване на коректните търговци, КЗП съвместно с представители на неправителствени организации, ще организира кампания "Честен търговец" с ясно разполагаемо, видимо лого на кампанията. Петко Николов каза също, че след като България изпълни изискванията за присъединяване към еврозоната българският бизнес ще разполага с достатъчно време, за да се подготви за действителното преминаване на информационните, вътрешнофирмените системи за управление на процесите и разплащателните системи.

БНБ обясни кои сметки ще се превалутират от лева в евро безплатно за гражданите

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес