Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските борси тръгнаха нагоре след изборите във Франция

01 юли 2024, 12:05 часа • 1701 прочитания

Европейските фондови борси отвориха с повишения в началото на търговията днес. Причината е в резултатите от първия тур на парламентарния вот във Франция.

Малък шанс за мнозинство на "Национален сбор"

Макар те да потвърдиха водещата роля на "Национален сбор" на Марин льо Пен, инвеститори и анализатори виждат малък шанс за пълно мнозинство на крайнодесния фронт след втория тур следващата неделя.

Още: Европейските фондови пазари потънаха след евроизборите

Окончателните резултати от първия тур на изборите показват, че крайната десница на Льо Пен печели 33,15%, следвана от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28,14% и партията на президента Еманюел Макрон "Заедно!" е на трето място с 21,27%.

Така засега "Национален сбор" вкарва едва 32-ма депутата в 577-местния парламента на Франция, като останалите места ще бъдат разпределени на втория тур на 7-и юли, когато обаче има вероятност всички да се обединят срещу кандидатите на Марин льо Пен.

Индексите

Френският фондов индекс CAC40 бележи ръст с 2,4% при старта на парижката борса, като най-солидно поскъпват банковите акции - на Credit Agricole с 5,6%, на BNP Paribas - с 5% и на Societe Generale - с цели 8 на сто.

Общият европейски индекс Stoxx 600 се повишава с 1%, немският DAX напредва с 0,82%, испанският Ibex-35 - с 1,56% и италианският MIB - с близо 2 на сто.

Еврото също поскъпва с около 0,45% до 1,0767 за долар.

Още: Еврото поема уверено в нова посока през новата седмица

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес