Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската централна банка обяви ново голямо повишение на лихвените проценти

27 октомври 2022, 16:22 часа • 4971 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви ново рязко увеличение на лихвените проценти в опит да овладее растящата инфлация в еврозоната. Трите основни лихвени процента бяха повишени с по 75 базисни пункта –(достигайки 2%), което повтаря решението, взето през септември.

Новината беше потвърдена в четвъртък следобед, след дни на спекулации относно размера на увеличението, и ще влезе в сила на 2 ноември. Това е третото повишение за тази година за 19-те държави от ЕС, които използват еврото като своя валута.

ЕЦБ "очаква да продължи да повишава лихвените проценти" и ще базира бъдещите си стъпки на променящите се икономически перспективи, се казва в изявление на институцията след заседание на Управителния съвет.

„Инфлацията продължава да бъде твърде висока и ще остане над целевата стойност за продължителен период от време", се посочва в доклада.

Подобно на други централни банки по света, ЕЦБ предприема действия за оскъпяване на разходите както за потребителите, така и за компаниите, за да намали рязко покачващите се цени. Борбата с инфлацията се очаква да бъде болезнена. Високите лихвени проценти могат да ограничат търсенето, инвестициите и наемането на персонал, което води до забавяне на икономиката, отбелязва Euronews. ЕЦБ изглежда решена да изпълни основната цел на банката за стабилизиране на цените - цел, която войната в Украйна и енергийната криза превърнаха в трудна битка.

Годишната инфлация в еврозоната достигна 9,9% през септември, което е рекордно висока стойност и почти пет пъти надвишава целта от 2%, преследвана от ЕЦБ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес