Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС ще бори кризата с разходите за живот чрез нов закон

15 март 2023, 14:36 часа • 1417 прочитания

Евродепутатите искат да се справят с настоящата криза с разходите за живот чрез нов закон, който да модернизира и укрепи националните схеми за минимален доход.

Така в сряда Европарламентът прие резолюция, в която се отбелязва, че директивата на ЕС за адекватен минимален доход ще направи схемите за минимален доход по-достъпни и ефективни. Тя също така ще гарантира, че хората, които понастоящем отсъстват от пазара на труда, ще бъдат интегрирани в него.

Страните от ЕС следва редовно да оценяват националните си схеми и при необходимост да ги актуализират, като осигурят адекватно ниво на подпомагане, което да отразява националния праг на риска от бедност, за да се създаде мрежа за социална сигурност, гарантираща минимален жизнен стандарт.

Членовете на ЕП искат също така да повишат осведомеността за тези схеми и да ги направят по-достъпни, особено за групите в неравностойно положение, като например бездомните хора. Те предлагат мерки за решаване на широко разпространени проблеми в страните от ЕС, като например недостатъчното използване на тези схеми и цифровото разделение.

Текстът беше приет с 336 гласа "за", 174 "против" и 121 "въздържал се".

На 28 септември 2022 г. Европейската комисия предложи препоръка относно адекватния минимален доход, осигуряващ активно приобщаване. В нея се посочва как държавите от ЕС могат да модернизират схемите си за минимален доход, за да ги направят по-ефективни и да намалят броя на хората, изложени на риск от бедност и социално изключване в ЕС.

ОЩЕ: Разбирателство в ЕС, касаещо и България - задължително да има адекватна минимална заплата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес