Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС разпитва Кристалина Георгиева защо МВФ се завръща в Русия

13 септември 2024, 11:46 часа • 1666 прочитания

Няколко държави от Европейския съюз възнамеряват да отправят предизвикателство към ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Причината - планът на базираната във Вашингтон организация да прати първата си мисия в Русия след началото на войната в Украйна.

Финансови министри от ЕС или пратеници на държавите членки (защото министрите бойкотират унгарското председателство на Съвета на ЕС) ще се срещнат с Георгиева в Будапеща днес, 13 септември. В сряда Франция, Белгия, Полша, а също няколко балтийски и скандинавски държави, заявиха, че са изненадани от решението на МВФ по-рано този месец да възобнови годишните икономически прегледи с Москва, съобщи Bloomberg.

Още: Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

МВФ дава легитимност на Путин?

Представител на Литва заяви, че страната планира да повдигне въпроса директно пред Георгиева по време на обедната среща в петък. Дипломатът добави, че според Вилнюс този ход предлага на диктатора Владимир Путин икономическа помощ и легитимност в момент, в който ЕС и САЩ се стремят да изолират Русия.

Първата мисия на голяма международна организация в Русия след инвазията през февруари 2022 г. може да бъде използвана от Москва като пропаганда, за да покаже, че международната ѝ изолация се смекчава, казват източници на изданието.

Представителят на Литва планира да изпрати писмо до Георгиева, което очаква да бъде подписано от няколко членове на ЕС. В него ще бъде изразена загриженост относно процеса, който явно води към нормализиране на отношенията с Москва.

Снимка: Кристалина Георгиева, Getty Images

Още: Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

Защо фондът възобновява мисията си?

По-рано тази седмица МВФ заяви, че възобновява годишните прегледи на руската икономика, тъй като икономическото положение в региона е "по-стабилно" от преди. Прегледът, известен като оценка по член IV, е "взаимно задължение" на фонда и неговите членове, обявиха от МВФ.

"Оценките по член IV не са опция, а институционално задължение на фонда, и се извършват в полза на всички членове. Сега смятаме, че сме в ситуация, в която можем да предоставим икономически анализ“, заяви в интервю ръководителят на европейския отдел на фонда Алфред Камер.

И МВФ, и Русия отказаха да уточнят кой е инициирал рестарта на мисията. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза миналата седмица, че не възразява срещу годишния преглед, но би имала проблем с това Москва да получи финансова подкрепа от МВФ.

Русия не е кандидатствала за помощ от Международния валутен фонд от 2000 г. насам.

Още: Кристалина Георгиева: Членството на България в еврозоната ще увеличи чуждестранните инвестици

МВФ заяви, че негови служители ще започнат онлайн дискусии с руските власти на 16 септември и след това ще пътуват до страната за лични разговори. Това посещение е планирано да започне на 1 октомври, казва източник на Bloomberg и добавя, че МВФ се е опитал да убеди Русия да проведе срещите в трета страна.

Това стана малко след като Москва назначи Ксения Юдаева - бивш първи заместник-управител на Руската централна банка - за свой представител в изпълнителния съвет. Тя заменя Алексей Можин, който заемаше този пост от 90-те години на миналия век.

Икономиката на Русия нарасна с 4% на годишна база през второто тримесечие, по оценка на Федералната статистическа служба на страната от миналия месец. Според икономисти растежът вероятно ще се забави през останалата част от 2024 година.

Още: Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес