Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата загуби перона на летище Пловдив

05 юни 2022, 14:50 часа • 9947 прочитания

Държавата загуби окончателно в съда битката за собствеността на перона на летище Пловдив. Теренът е апортиран в капитала на създаденото през 1995 г. дружество "Летище Пловдив" АД. В него с дялове влизат държавното ЕООД „Летище Пловдив“ и инвестиционен фонд „Тракия“.

Първоначално държавната фирма, наследник на БГА "Балкан", има дялот 55% в съместното дружество, който впоследствие е намален. Дела за собствеността на перона се водят от над 20 години, като последно аргументът на държавата чрез Областната администрация в Пловдив беше, че перонът на летището не би могъл да бъде апортиран в съвместното дружество с фонд „Тракия“, защото е публична държавна собственост.

Към момента на апорта обаче акт за публична държавна собственост на перона не е имало. Старата част от перона, строена през 1982 г., беше обявена за собственост на смесеното дружество още през 2020 г., но делата продължиха за новата - изградена при ремонта на летището през 2009 г. Спорът беше делими ли са двете части, или не могат да се ползват независимо една от друга и вещите лица се произнесоха, че вторият вариант не е възможен. Така в началото на ноември м. г. Пловдивският апелативен съд отхвърли претенциите на държавата. Последва жалба пред ВКС, който не я допусна за разглеждане с определение, което не подлежи на обжалване. По този начин остава в сила произнасянето на Апелативния съд в полза на смесеното дружество "Летище Пловдив" АД.

"Това решение няма как да е добра новина, защото може да се наложи да плащаме наем. Но нашата задача е да продължаваме да увеличаваме броя на полетите и така да подобряваме финансовите показатели", коментира пред "24 часа" председателят на борда на директорите на държавната фирма "Летище Пловдив" ЕАД Дойчин Ангелов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес