Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

25 април 2024, 12:13 часа • 1144 прочитания

Най-големият германски кредитор Deutsche Bank отчете за първото тримесечие на годината печалба с 10% по-висока, като надмина очакванията на мнозина анализатори, на фона на продължаващото възстановяване на инвестиционното банкиране. Това обяви CNBC, като цитира изявление на Deutsche Bank.

Нетната печалба, отнасяща се към акционерите, е 1,275 млрд. евро (1,365 млрд. долара) за периода, изпреварвайки общата прогноза на анализаторите от 1,23 млрд. евро за периода, според данни на London Stock Exchange Group – LSEG.

Deutsche Bank заяви, че това е най-високата ѝ печалба за първото тримесечие от 2013 г. Това също бележи 15-а поредна тримесечна печалба за банката.

ОЩЕ: Претърсиха централата на Deutsche Bank заради разследване за пране на пари

Приходите на Deutsche Bank са нараснали с 1% на годишна база до 7,8 млрд. евро, което банката приписва на ръста на приходите от комисиони и такси. Приходите също изпревариха прогнозата на анализаторите за 7,73 млрд. евро, според LSEG.

Приходите от инвестиционния бизнес на Deutsche Bank са наеаснали с 13% до 3 млрд. евро, след като отчетоха спад с 9% през 2023 г. Представянето възстановява подразделението като най-доходоносното звено на Deutsche Bank по отношение на растежа на приходите от финансиране и търговия с кредити.

Снимка: iStock

Други акценти от първото тримесечие включват:

• Нетни входящи потоци от 19 млрд. евро в подразделенията за частна банка и управление на активи;

• Провизиите за кредитни загуби бяха 439 млн. евро, спад от 488 млн. през четвъртото тримесечие на 2023 г;

• Съотношението на базовия капитал от първи ред – мярка за платежоспособността на банката – беше 13,4% спрямо 13,6% по същото време на миналата година.

ОЩЕ: "Дойче банк" плати милиони заради работата си със сочен за педофил мъртъв милиардер

„Има инерция в бизнеса, всъщност във всичките четири бизнеса, и ние наистина смятаме, че е устойчив. Ние изпълняваме ангажиментите си по отношение на разходите и възвръщаемостта на капитала през тримесечието“, казва главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке пред Анет Вайсбах от CNBC в четвъртък.

Най-големият кредитор в Германия отчете нетна печалба от 1,3 млрд. евро миналото тримесечие и от 1,16 млрд. евро през първото тримесечие на 2023 г.

През 2023 г. банката обяви, че ще съкрати 3 500 работни места през следващите години, тъй като цели да спести 2,5 млрд. евро, за да повиши рентабилността и да увеличи възвръщаемостта на акционерите.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес