Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българска банка за развитие продължава да бъде на загуба

03 ноември 2021, 13:23 часа • 9057 прочитания

Държавната Българска банка за развитие (ББР) остава на загуба. За първите девет месеца на настоящата 2021 година, ББР отчита загуба в размер на 78,575 млн. лева, сочат данните на Българската народна банка. За сравнение, за същия период на миналата година ББР бе на печалба от 1,615 млн. лева.

Загубата намалява с близо 17% на тримесечна база, тъй като в края на месец юни тази година бе отчетен отрицателен резултат от 94,295 млн. лева.

За първи път държавната ББР отчете загуба в края на миналата 2020 година, която възлизаше на 104.598 млн. лева. Това беше и една от причините служебното правителство да реши да промени състава на управителния съвет и начина, по който се отпуска финансиране на малкия и среден бизнес. Тогава от ББР посочиха, че загубата е натрупана в резултат на социално-икономическите мерки, предприети в резултат на COVID-19 пандемията. А промените в ръководството бяха инспирирани от предишния служебен министър на икономиката Кирил Петков и предстои да видим дали те ще отидат на съд заради решението на Конституционния съд относно указа за назначаването на Петков на поста.

За разлика от класическите търговски банки, официалната функция на ББР е насочена конкретно към развитието на българските малки и средни предприятия. Освен това ББР служи като институция, чрез която държавата може да финансира избрани от нея дейности с цел икономическо развитие или да предоставя гаранции. ББР е 100% собственост на българската държава.

ББР е една от трите банки на българския пазар, които отчитат загуба към края на третото тримесечие на тази година. Другите две са Общинска банка, която допреди няколко години беше мажоритарна собственост на Столична община и естонската дигитална банка Бигбанк, която наскоро стъпи на родния пазар като клон на чужда финансова институция. Загубата на Общинска банка за първите девет месеца на тази година достига 7.450 млн. лева, а тази на Бигбанк-клон България възлиза на 670 хил. лева.

Над половината от печалбата на банковата система в България се оформя от двете най-големи банки в страната по размер на активите. Общата печалба на банките в страната възлиза на 1.1 млрд. лева към края на месец септември. Близо 55% от сумата се пада на Банка ДСК и УниКредит Булбанк, които отчитат положителен резултат от съответно 342.6 млн. лева и 256.4 млн. лева за периода. Като цяло, петте най-големи банки по размер на активите у нас, генерират обща печалба от 903 млн. лева, което представлява близо 83% от печалбата на цялата банкова система.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес