Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ прогнозира леко покачване на лихвите по кредитите

03 декември 2021, 18:05 часа • 5436 прочитания

Възможно е да има леко покачване на лихвите по кредитите, става ясно от най-новото издание на бюлетина „Икономически преглед” на Българска народна банка за третото тримесечие на тази година. Причина за това може да бъде умерено увеличение на необслужваните заеми в резултат на изтичането на сроковете на мораториума върху плащанията по банковите кредити.

„С постепенното изтичане на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови кредити е възможно да се наблюдава умерено увеличение на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките, което може да е предпоставка за слабо покачване на лихвените проценти по кредитите.”, пише в изданието.

Същевременно БНБ не очаква повишаване на лихвите по депозитите на фона на рекордния размер на привлечените средства от страна на банките.

„В условията на продължаващ приток на привлечен ресурс и висока ликвидност в банковата система през последното тримесечие на 2021 г. и през първото тримесечие на 2022 г. очакваме лихвеният процент по новите депозити общо за секторите на нефинансовите предприятия и домакинствата да се запази близо до 0%, като е вероятно да стане слабо отрицателен.”, прогнозират от БНБ.

Високото търсене на кредити у нас се дължи на постепенното възстановяване на икономическата активност, нарастването на частното потребление в условията на повишаващи се заплати, ниските лихви по заемите и благоприятните перспективи на жилищния пазар, става ясно от изданието.

„От страна на предлагането банките отчитат облекчаване на стандартите за кредитиране след същественото затягане през 2020 г., като най-значително е разхлабването при жилищните заеми.”, посочват от БНБ.

Очакванията са силния растеж в кредитирането да продължи, като по-забележимо нарастване може да се очаква при кредитите за домакинства.

БНБ очаква депозитите да продължат да се увеличават през последното тримесечие на тази година и първото тримесечие на следващата 2022 година, но да следват плавна тенденция към забавяне. Това ще увеличи и парите в брой в икономиката. Причините за очакваното забавяне в растежа са както ниските лихви, така и новата политика спрямо депозитите и разплащателните сметки на някои банки.

„Потенциален фактор с ограничаващ ефект върху нарастването на депозитите е въведената през тази година от някои банки такса „съхранение“ за парични средства над определен размер и вероятното увеличаване на броя на банките, които начисляват такава такса, както и намалението на прага, за който таксата се прилага.”, става ясно от изданието.

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес