Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банките в ОАЕ вече блокират руски плащания за китайска електроника

28 август 2024, 15:14 часа • 1356 прочитания

От началото на август банките в Обединените арабски емирства (ОАЕ) отхвърлят трансакции на руски компании за електронни компоненти и потребителска електроника от Китай. Новината съобщи прокремълският вестник „Комерсант“ на 28 август.

Причината за този ход е рискът от вторични санкции, твърди изданието.

Това е поредният случай на нарастващи пречки в руско-китайските икономически отношения на фона на засилващия се натиск на американските санкции, наложени заради пълномащабната инвазия на диктатора Владимир Путин в Украйна.

Още: Китайските компании започнаха да отказват директни доставки на стоки за Русия

По инициатива на Китай

Според неразкрити източници на „Комерсант“ руски фирми са използвали базирани в ОАЕ юридически лица, за да превеждат пари в Китай за изпращане на стоки директно в Русия. Сега трансакциите за тези продукти, които не пристигат директно в страната от Персийския залив, са блокирани, твърди изданието. Според източниците му ограниченията са наложени по инициатива на Китай.

Защо Русия вече опитва плащания през трети страни към Китай и как дори това е риск - припомнете си: Ситуацията се влошава: И малките китайски банки отказват да приемат плащания от Русия.

Санкциите на САЩ

Миналата седмица САЩ представиха нов набор от санкции срещу китайски и руски компании заради подкрепата им за агресията на Москва в Украйна. Въпреки усилията да избегнат или смекчат въздействието на търговските ограничения, китайските институции започнаха да намаляват бизнес отношенията си с Русия.

По-конкретно - редица големи китайски банки започнаха да блокират трансакции за електроника от страх от вторични санкции.

През юни руският филиал на китайската държавна Bank of China спря да приема плащания от руски банки.

Снимка: iStock

Китай се превърна в ключов икономически спасителен пояс за Русия по време на пълномащабната война, тъй като търговията между двете страни нарасна със 121% от 2021 г. насам. За поддържането на търговските отношения е необходима функционираща платежна система, а през 2022 г. Русия беше отрязана от международната система SWIFT.

Още: Удар за Путин: Китайските банки бягат от Московската борса след санкциите на САЩ

Западът засилва натиска спрямо ОАЕ заради заобикалянето на санкциите

Съобщава се, че западните държави също така са увеличили натиска върху ОАЕ, за да спрат да позволяват на руските субекти да избягват санкциите. Смята се, че страната от Персийския залив е един от основните канали, по които към Русия се доставят санкционирани стоки с двойна употреба като електроника.

По време на пълномащабната война ОАЕ запазиха икономическите и културните си връзки с Русия, но също така подписаха нови търговски споразумения с Украйна, припомня Kyiv Independent.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес