Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банките в България са добре: Големи приходи от такси и лихви

01 август 2024, 07:31 часа • 842 прочитания

Почти 1 млрд. лева от такси и комисионни са успели да приберат търговските банки в България само за 6 месеца. Това сочат официалните данни на БНБ.

Към края на юни приходите от това перо за банковия пазар в България са в размер на 984 млн. лв. Нетно сумата е по-малка - 780 млн. лв., защото има и разходи в това отношение. Резултатът е рекорден.

Общата банкова печалба за първото полугодие е 1,8 млрд. лв. или 121 млн. лв. повече т.е. 7,1% ръст на годишна база (т.е. спрямо първите шест месеца на 2023 година). Основният двигател е вдигането на лихви - чистите постъпления като приход от тях за банките са се увеличили с 20,4% и в края на юни са 2,7 млрд. лева. Само от лихви по кредитите банките са събрали 3,3 млрд. лева (брутно), а разходите им в това отношение са 580 млн. лева.

Още: Таксите на банките скочили с 30% за година

Практиката лихвите по депозитите да са ниски и на практика нула засега не се променя драстично - по-малките банки леко се промениха в това отношение, с лихви между 1-2% за депозити. Но депозитите растат - увеличение с 2,2 млрд. лева за полугодието и общо вече са 152,3 млрд. лева. Нарастват депозитите и на домакинства (с 2.2 млрд. лв., 2.6%), и на фирмите (с 1.2 млрд. лв., 2.6%).

Коментар за таксите и комисионните

"Сумата (бел. ред. - от такси и комисионни) е рекордно висока. Обяснението е пред очите ни - през месец финансовите институции актуализират тарифите си, като вдигат таксите за най-ползваните услуги - парични преводи, внасяне и теглене са суми и ползване на банкови карти. Наред това банките стават все по-изобретателни с въвеждането на нови такси", коментира в. "Сега".

Данните на БНБ показват още, че през второто тримесечие на годината кредитният портфейл на банковата система е нараснал с 4 млрд. лв. и достига до 104.1 млрд. лв. Отпуснатите заеми на домакинствата са се увеличили с 2.3 млрд. лв., а на бизнеса – с 1.4 млрд. лв.

Още: ЕС отлага въвеждането на нови банкови правила с една година

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес