Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев разкри как е заварил хазната, похвали се, че сега има адекватен бюджет

03 август 2023, 11:12 часа • 2326 прочитания

Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на излишък от 500 млн. лв. Това показва, че тези средства винаги са били там, въпросът е да се съберат данъците. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на пресконференция с премиера и още четирима министри в Министерския съвет по актуални теми.

ОЩЕ: Зам.-министърът на финансите: Постигнахме много неща с бюджета, въпреки че ръцете ни са вързани

"Проблемите, които бяха свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени. Имаме адекватен бюджет, който е с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест", изтъкна финансовият министър.

Той се похвали, че новите ръководства на НАП и Митници за последните 60 дни са успели да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата е направила разходи.

Ще се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост, Василев каза, че една голяма част от законите вече са приети от парламента. "Част от законите са приети на първо четене, чакат да бъдат приети на второ четене. Част от законите, които не бяха дори разработен като Закона за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята да влязат в началото на септември в парламента", каза той.

ОЩЕ: Бюджет 2023: Повишават приходите от НАП и Митниците, режат капиталови разходи

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес