Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо младите канадки се самоубиват?

14 март 2017, 15:46 часа • 3494 прочитания

В началото на 2016 г. 5 тийнейджърки от Уудсток, Онтарио, се самоубиват, потапяйки в скръб цялата страна. В Канада самоубийствата сред младите момичета регистрират ръст, докато броят на самоубиващите се мъже от същата възрастова група намалява.  

Здравните експерти отдавна са разтревожени от превеса, който имат младите мъже в случаите на самоубийство в страната, наричани "тихата епидемия". През 2013 г. при мъжете се отчете 3 пъти по-голяма вероятност да се самоубият в сравнение с жените.

Днес обаче младите жени започват да изравняват резултата. За последното десетилетие ръстът на самоубийствата сред момичетата в Канада е 38%, докато мъжката склонност към посягане на живота е намаляла с 34%.

През 2003 г. самоубийствата на момичета под 20 години са били 15% от всички самоубийства. През 2013 г. те вече са 42%, предаде ВВС.

От канадската Агенция за обществено здраве търсят отговора на въпроса защо от 80-те години насам самоубийствата при момчетата намаляват, но при момичетата - не.

Експертите обаче все още нямат конкретен отговор. Едни смятат, че причината е, че момичетата посягат на живота си, използвайки по-смъртоносни методи. Според други причината е в повлияването - женските самоубийства се отразяват и оповестяват по-често.

Според някои наблюдатели пък възрастта, в която се навлиза в пубертета, пада постоянно, а психичните разстройства като депресията например, са в пряка корелация с възрастта на пубертета. Предполага се, че за проблемите сред момичетата спомагат и различните форми на сексизъм, които омаловажават способностите на жените и ги оценяват само в ролята им на съпруги и майки.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес