Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зловещо: В Русия пращат непослушните тийнейджъри в психиатрия

28 април 2015, 15:15 часа • 16623 прочитания

Т.нар. „трудни“ тийнейджъри в Русия са настанявани принудително в психиатрични болници за назидание, съобщи руското издание "Коммерсант", цитирайки социалния педагог Юрий Казадаев.

Казадаев предал в медиите снимки на завързани за леглото деца. Скоро след това е назначена проверка в психиатричната болница № 15.

По думите на педагога за жестокото отношение му разказал Г., възпитаник на център за съдействие по семейно възпитание „Радуга“. Възпитаникът на центъра се оплакал, че го заплашват, че ще го настанят в психиатрична клиника и действително момчето е било "заточено" в такова заведение.

Според Казадаев подобни методи – хоспитализация като наказание – се прилагат в цяла Русия.

„Зная, че това не е единичен случай, цялата система работи по този начин. Всички тези нови центрове за съдействие за семейно възпитание, всички тези реформи са само фасада. Отвътре е предишното, системата е основана на насилие към децата“, добавя още Казадаев.

По думите му принудителната хоспитализация често се случва и поради причината, че трудните деца не са желани по време на лагер през ваканциите.

„Имаше едно дете с хемофилия - ако той паднеше и си разбиеше коляното, беше трудно да се спре кръвта. Заради това не искаха да го взимат на лагери и всички ваканции той прекарваше в психиатричната болница“, разказва Казадаев.

Отговарящият за правата на детето в Русия Павел Астахов съобщи, че е информиран за повсеместни случаи на необоснована хоспитализация в психиатрични болници. Астахов съобщи още, че е установено, че на децата в психиатрията е пускан филмът „Мълчанието на агнетата“.

От руското здравно министерство вече са започнали служебна проверка.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес