Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земан е уверен, че Андрей Бабиш може да е премиер

29 май 2018, 08:08 часа • 593 прочитания

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш, на когото президентът Милош Земан поръча да сформира правителство преди няколко месеца, скоро отново ще бъде назначен за премиер. В официално телевизионно интервю Земан каза: "До 15 юни повторно ще назнача Андрей Бабиш за премиер", предаде БГНЕС.

Чешкият президент подчерта, че с назначаването на Бабиш възнамерява да ускори процеса по формиране на правителство от оглавяваното от Бабиш политическо движение АНО и Чешката социалдемократическа партия. На такова коалиционно правителство беше обещана подкрепата в парламента от комунистите. При социалдемократите се провежда вътрешнопартиен референдум за това допустимо ли е участието на партията в коалиция с АНО. Резултатите от него трябва да бъдат обявени на 15 юни.

Две седмици, след като Бабиш отново бъде назначен за премиер, той, както очаква Земан, ще му представи списък с кандидатите за министерски постове в новото правителство. Поддръжката на кабинета трябва да приключи в долната камара на парламента до края на юли. Президентът заяви, че е готов да се обърне към депутатите с препоръката да гласуват доверие на правителството.

Припомняме, че АНО на Бабиш победи на изборите миналия октомври. В долната камара на парламента движението има 78 от 200-те депутатски места, но това не е достатъчно за създаване на еднопартийно правителство и всъщност Бабиш беше бламиран в опита да създаде кабинет. Ако процесът на формиране на коалиция със социалдемократите, които разчитат и на гласовете на комунистите, приключи успешно, новото правителство ще може да разчита на поддръжката от 108 депутати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес