Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий Резников (ВИДЕО)

04 септември 2023, 01:22 часа • 4890 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски уволни министъра на отбраната Олексий Резников. Това съобщи самият той в традиционното си вечерно видео обръщение. 

"Олексий Резников е преминал през повече от 550 дни на пълномащабна война", заяви Зеленски във вечерното си обръщение. "Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло", каза Зеленски. В украинските медии се появиха спекулации, че вече бившият министър Резников ще стане новият посланик на Киев в Лондон, където е развил добри отношения с високопоставени политици.

Още: Резников: Атаките срещу руски военни обекти в Крим ще продължат

На поста на Резников изненадващо застава политикът Рустем Умеров. "Сега Рустем Умеров трябва да оглави министерството", заяви Зеленски във вечерното си обръщение. "Очаквам парламентът да подкрепи този кандидат", добави той.

Умеров представляваше Украйна в мирните преговори в началото на пълномащабното нахлуване на Русия. Преди време се появи информация, че украинският депутат е имал симптоми на предполагаемо отравяне по време на мирните преговори през март 2022 г. заедно с руския милиардер Роман Абрамович - който също е бил част от преговарящата страна. В изявление, публикувано във Facebook, той по-късно отрече това, като призова хората да не се доверяват на "непроверена информация". Говорейки пред Би Би Си по това време, той каза, че е необходима смелост, за да се намерят решения, но е решен "да намери политическо и дипломатическо решение на тази брутална инвазия".

Защо?

57-годишният Олексий Резников се превърна в известна фигура от началото на войната в Украйна. Международно признат, той редовно присъства на срещи със западните съюзници на Украйна и играе ключова роля в лобирането за допълнително военно оборудване.

Уволнението му донякъде не е изненада. Миналата седмица Резников каза пред репортери, че проучва други позиции с украинския президент. Според местните медии бившият министър на отбраната е казал, че ако Зеленски му предложи възможност да работи по друг проект, вероятно ще се съгласи.

Още: Кой е Олексий Резников?

Уволнението му идва на фона на по-широк антикорупционен стремеж в администрацията на Зеленски, като премахването на подкупите в държавата се смята за съществено за желанието на Украйна да се присъедини към западни институции като ЕС. 

Според индекса за корупцията на Transparency International Украйна е на 116-то място от 180, но усилията през последните години показват, че позицията й се подобрява значително. Въпреки че Резников не е лично обвинен в корупция, имаше редица скандали, свързани с обществени поръчки в министерството на отбраната за стоки и оборудване за армията. 

Още: Украинският министър на отбраната се отървал на косъм от руски плен

По-рано тази година заместникът на Резников, Вячеслав Шаповалов, подаде оставка вследствие на скандал. Още тогава имаше огромни очаквания, че министърът на отбраната също ще бъде сменен, но това не се случи. Тогава Резников каза, че стресът, който е преживял през тази година, "е трудно да се измери точно", добавяйки, че "съвестта му е абсолютно чиста".

Уволнението на Резников идва на фона на кървава контраофанзива, насочена към отвоюване на завзетите от Русия територии. Напредъкът на фронтовата линия е бавен, но висши украински генерали заявиха в неделя, че техните сили са пробили ключова линия на руската отбрана в южната част на страната.

Още: Украйна става по-уверена в Запорожието, руснаците там молят за помощ бившия си командир (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес