Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Ще има нов План "Маршал" за Украйна

09 март 2022, 04:00 часа • 34729 прочитания

"Ще има нов План "Маршал" за Украйна. Западът ще създаде пакет за подпомагане на страната. Британският премиер Борис Джонсън ми каза това днес - мъж, който си държи на думата и истински приятел на Украйна". Това обяви във видео в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски.

Планът "Маршал" е инициатива за възстановяване на Западна Европа веднага след Втората световна война. Благодарение на него разрушените страни се вдигат бързо на крака и се превръщат в истинско икономическо чудо, изпреварвайки сериозно източния блок, останал в сферата на влияние на СССР.

"Ние вече очакваме трудни решения от Европейския съюз. Санкции срещу Русия заради тази война. За тази агресия, за която авторите й ще съжаляват. Със сигурност ще съжаляват.  Затова е важно руските лидери да разберат, че светът ще последва примера на САЩ, Великобритания, Евросъюза, Канада, Австралия, Япония и останалите свободни страни. Така че светът да не бъде заблуден и санкциите да не могат да бъдат избегнати", каза Зеленски, като благодари на Великобритания за решението й да преустанови вноса на руски петрол до края на 2022 година.

Украинският президент благодари и на руските граждани, които подкрепят мира. "Благодаря на всички руснаци, които ни подкрепят, които излизат на улиците и се борят. Те се борят ежедневно за нас и за себе си, защото се борят за мир. Войната трябва да спре. Трябва да седнем на масата за преговори - честно, открито, в интерес на хората, а не на ненужни престъпни амбиции", добави Володимир Зеленски.

Още по темата Украйна - четете тук.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес