Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Руските военни са монтирали в АЕЦ "Запорожие" предмети, които приличат на експлозиви (ВИДЕО)

05 юли 2023, 02:06 часа • 7996 прочитания

"Сега целият свят трябва да разбере, че общата безопасност изцяло зависи от глобалното внимание към действията на окупаторите в централата. Русия трябва ясно да осъзнава: светът вижда какви сценарии готвят терористите и светът е готов да реагира. Радиацията е заплаха за всички по света и атомната електроцентрала трябва да бъде напълно защитена от всякакви радиационни инциденти". Това заяви в обръщението си украинският президент Володимир Зеленски.

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Различните нации по света имат собствен интелект и други възможности, за да знаят точно какво се случва и кой е виновен. Сега имаме информация от нашето разузнаване, че на покрива на няколко енергоблока на Запорожката атомна централа руските военни са поставили предмети, които приличат на експлозиви. Вероятно за симулиране на удар върху завода. Може би имат друг сценарий. Но във всеки случай единственият източник на опасност за Запорожката АЕЦ е Русия и никой друг", каза още украинският президент.

"За съжаление, нямаше навременна и мащабна реакция на терористичната атака във водноелектрическата централа "Каховка". И това може да вдъхнови Кремъл за ново зло. Отговорност на всеки по света е да го спре. Никой не може да стои настрана, защото радиацията не оставя никого назад"", категоричен бе Зеленски.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес