Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Русия има числено предимство в битката за град Северодонецк

07 юни 2022, 05:40 часа • 3364 прочитания

Руските сили вероятно целят да превземат Запорожие. Това ще позволи на Русия да се приближи по-близо до централните райони. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в специална пресконференция.

Запорожие, голям град в югоизточната част на страната, който има население от около 720 000 души, е столица на региона и един от най-големите индустриални центрове в тази част на страната. Русия вече заема огромни части от региона, като преди това превзе Херсон и Мариупол, други големи градове в южната част на Украйна.

Зеленски каза, че напредъкът на Русия е създал „най-заплашителната ситуация дотук“, но украинската армия продължава битката за територии.

На брифинга Зеленски призна, че руските сили имат числено предимство в битката за източния град Северодонецк, но настоя, че украинските военни се „държат“ в „трудната“ ситуация.

Сиеверодонецк и съседният Лисичанск „са мъртви градове“, каза президентът. Между 10 000 и 15 000 цивилни все още се намират в Северодонецк, който от седмици е подложен на ожесточен обстрел, допълни Зеленски.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес