Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Ракетите от нападението в Кривой рог са с компоненти от страни партньори

14 юни 2023, 11:36 часа • 13861 прочитания

Руските ракети, използвани при нападението в Кривой рог, са съдържали над 50 компонента, произведени в чужди държави. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който е роден в града, намиращ се в Днепропетровска област.

Много от тези компоненти са били микроелектронни. "За съжаление, Русия все още може да получава ключови компоненти за производството на ракети, които са създадени от компании от различни страни, по-специално от компании от някои страни - партньори", каза Зеленски. "След това тези компоненти се доставят в Русия по различни начини".

Наскоро украински представители се срещнаха с дипломати на страните, от които са произведени тези компоненти. На украинските партньори беше предоставен списък на компаниите, които въпреки санкциите доставят на Русия оръжейни части, използвани за смъртоносни нападения срещу цивилни граждани.

ОЩЕ: Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

Зеленски призова за засилване на "експортния контрол върху критични компоненти".

На 13 юни 6 руски ракети бяха изстреляни по жилищни сгради в Кривой рог, като три бяха свалени, но попадение имаше по пететажен блок, транспортна фирма, склад, в който се съхранява питейна вода, както и други граждански обекти. Загинаха 12 души, 38 бяха ранени.

ОЩЕ: Още една жертва вследствие на атаката по родния град на Зеленски

Ракетният удар е засегнал и повече от 70 жилищни сгради, както и три училища, три сгради на две други учебни заведения и общежитие. Общо 400 апартамента са повредени, над 1300 прозореца в апартаменти и входове са изпочупени, по покривите на 10 къщи има щети.

Президентът на Украйна разпореди и изготвянето на проект на резолюция на Общото събрание на ООН за създаване на специален международен трибунал, който да съди руското военно и политическо ръководство за престъплението агресия срещу Украйна. Зеленски цитира случаи, в които руските окупационни сили са прибягвали до най-тежките форми на агресия - незаконно анексиране на територии, убийства, изтезания, изнасилване на цивилни граждани, геноцид, разрушаване на гражданска инфраструктура и други.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес