Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски пред Г-20: Сред вас има терористична държава

16 ноември 2022, 10:54 часа • 1904 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред лидерите на Г-20, че сред тях има "терористична държава", обвинявайки Русия за ракетния удар по Полша, при който загинаха двама души.

Във видеобръщението си Зеленски нарече удара "истинското изявление на Русия за срещата на върха на Г-20", предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Полша обаче заяви, че няма ясни доказателства за това кой е изстрелял ракетата, а президентът на САЩ Джо Байдън посочи, че е "малко вероятно" тя да е била изстреляна от Русия. Самата Руска федерация отрича да е замесена.

ОЩЕ: Новината за падналите ракети в Полша зарадва видна руска пропагандаторка 

Въпреки това Зеленски, обръщайки се за втори път към присъстващите на срещата на върха на Г-20, обяви: "Сред вас има терористична държава и ние се защитаваме от нея. Това е реалността." Той призова и за "бърза реакция" на удара в Полша, което да спомогне за приключване на войната. Съюзниците му обаче са на мнение, че трябва да се действа предпазливо, а американският президент отбеляза, че всяка реакция ще дойде едва след разследване.

"Ще се уверим, че сме разбрали какво точно се е случило... и след това колективно ще определим следващата си стъпка", каза той в кулоарите на срещата на върха. Байдън уточни още, че според "предварителната информация" ракетата не е била изстреляна от Русия. "Малко вероятно е... тя да е била изстреляна от Русия", каза той. "Но ще видим."

Въпреки това нидерландският премиер Марк Рюте, който също присъства на срещата на върха, заяви по-рано днес, че смъртоносният инцидент в Полша "нямаше да се случи, ако не бяха ужасяващите ракетни атаки на Русия срещу Украйна".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес