Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски подписа закона за употребата на канабис за медицински цели

15 февруари 2024, 20:23 часа • 2859 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски подписа закона за легализирането на канабиса за медицински цели. Съответният документ се появи на сайта на украинския парламент и от утре законът влиза в сила.

Още: Как медицинският канабис може да помогне на онкологично болни

Още в средата на миналата година Зеленски призова за легализиране на медицинския канабис в Украйна. "Всички най-добри световни практики, решения, без значение колко трудни или необичайни са те, трябва да бъдат приложени в Украйна, за да не се налага всички украински граждани да понасят болката, стреса и травмите от войната", мотивира тогава предложението си той. През декември парламентът прие и на второ четене закона

Марихуаната за развлекателна употреба остава престъпление

Депутатът Ярослав Железняк казва, че законът регулира разпространението на канабис само в медицински, промишлени и научни дейности, а разпространението на марихуана за развлекателна употреба ще продължи да се счита за престъпление.

Още: На първо четене: Украйна легализира медицинския канабис

"Медицинските продукти на основата на канабис могат да се получават само с електронна рецепта. Лекарят ще ги предписва на пациента въз основа на неговото състояние, подобно на сегашната практика с морфина", пише Железняк.

През юли Върховната рада прие законопроекта на първо четене. Законът ще влезе в сила шест месеца след публикуването му.

Как се използва канабисът в медицината?

Медицински канабис (или медицинска марихуана) се отнася до използването на канабиса и съдържащите се в състава му канабиноиди - като тетрахидроканабинол (ТХК) и канабидиол (КБД) - при лечението на заболявания или облекчаване на симптоми. Растението канабис има история на употреба като лекарство, датираща от хиляди години в много култури.

Още: Швейцария легализира канабиса за медицински цели и разреши износа

Зеленски заяви преди време, докато защитаваше законопроекта, че Украйна трябва да създаде най-силния сектор за психическа и физическа рехабилитация в Европа, което включва както изграждане на рехабилитационни центрове, така и обучение на съответния персонал. "По-специално, трябва най-накрая честно да легализираме лекарствата на основата на канабис за всички, които се нуждаят от тях, със съответните научни изследвания и контролирано украинско производство", допълни президентът.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес