Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски отива при папата

09 октомври 2024, 15:25 часа • 461 прочитания

Папа Франциск ще приеме украинския президент Володимир Зеленски на аудиенция в петък сутринта във Ватикана. Новината съобщава италианската агенция ANSA, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на Светия престол. 

Срещата във Ватиканския апостолически дворец е насрочена за 9:30 ч. местно време. 

Папата и позицията му за войната в Украйна

Припомняме, че папата неведнъж е призовавал за край на войната в Украйна и по света, а Ватикана е изпратила поне три линейки с лекарства от началото на конфликта. ОЩЕ: Папата праща линейка и лекарства в Украйна (СНИМКА)

Противоречивото му изказване

През пролетта обаче главата на Римокатолическата църква направи противоречиво изявление, в което прикани Киев да "вдигне бялото знаме" пред Русия.

Изказването му предизвика остро дипломатическо напрежение с Киев, тъй като украинската страна не е склонна да приеме нито едно от условията за "мир" на диктатора Владимир Путин, включващи големи териториални отстъпки. 

Няколко дни по-късно Москва приветства папата като "истински и искрен защитник на хуманизма, мира и традиционните ценности". ОЩЕ: Никаква капитулация пред Злото: Критики за призива на папата Киев да вдигне "белия флаг"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес