Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към Макрон: Русия планира опасни провокации в АЕЦ "Запорожие"

05 юли 2023, 00:58 часа • 2615 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред френския си колега Еманюел Макрон, че Русия планира "опасни провокации" в окупираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала.

"Предупредих Еманюел Макрон, че окупационните войски подготвят опасни провокации в Запорожската централа", заяви той в изявление. "Договорихме се да държим ситуацията под максимален контрол заедно с Международната агенция за атомна енергия", добави Зеленски.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Това не е първото подобно предупреждение от страна на украинския президент. В извънредно видео обръщение на 22 юни, той обяви, че според данни на разузнаването Русия подготвя терористична атака в атомната електроцентрала в Запорожие, една от най-големите в Европа, което може да доведе до изпускане на радиация. "Току-що получихме доклад от нашето разузнаване и Службата за сигурност на Украйна. Разузнаването е получило информация, че Русия обмисля сценарий за терористичен акт в Запорожката атомна централа - терористичен акт с изпускане на радиация. За съжаление неведнъж ми се налагаше да напомня, че радиацията не познава национални граници и накъде ще се насочи се определя само от посоката на вятъра. Ние споделяме цялата налична информация и доказателства с нашите партньори – всички по света. Европа, Америка, Китай, Бразилия, Индия, арабския свят, Африка - всички страни, абсолютно всеки трябва да знае това. Международните организации също", каза тогава Зеленски в обръщението си в официалния си канал в Telegram и в профила си във Facebook.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес