Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към кинофестивала във Венеция: Нашата история е отвъд хуманността и здравия разум (ВИДЕО)

01 септември 2022, 01:25 часа • 2259 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски направи днес обръщение чрез видеоконферентна връзка към любителите на киното и представителите на киноиндустрията на кинофестивала във Венеция. 

"Благодарен съм за възможността да говоря тук за нашето положение, за историята на нашия народ, на Украйна и на войната, която Русия води срещу нас вече 189 дни. Тази история е без конкуренция, тя е отвъд хуманността и здравия разум. Тази драма е по реални събития, които ни се случват в реалния живот, изпълнени от подчовеци от кръв и плът - убийци, касапи, терористи. Трагедия, но не под съпровода на гениалния Енио Мориконе, а озвучена от грозни частушки, експлозии, изстрели и сирени за въздушни атаки. Ужас, който продължава не 120 минути, а 189 дни", обърна се Зеленски към участниците във фестивала.

"Русия е написала сценарий от три действия, с които иска светът да допусне три фатални грешки - да свикне с войната, да се примири с войната, да забрави войната. Този техен замисъл не трябва никога да се превръща в реалност. Хора от киното - вашата позиция е важна, вашият глас има значение, думата ви е силна. Най-малкото, което можете да направите, или по-точно да не направите, е да не мълчите, да не се страхувате, да не обръщате гръб и да не оставате безразлични към войната в Украйна", обърна се той към всички във Венеция.

"За някои силата се изразява в ракети и бомби, за нас тя е философия и начин на мислене", каза още той, след което на екрана беше прожектиран списък на украинските деца, станали жертва в конфликта. Във видеоматериала се уточнява, че към 29 август са загинали общо 358 деца, 735 са били ранени, 223 са безследно изчезнали, а 7013 са били отвлечени или насилствено изведени от Украйна. За 6 месеца Русия е убила десетки хиляди мирни жители, други десетки хиляди пък са били ранени, се казва още във видеото. "Руската армия, която нарича сама себе си втората в света, е атакувала 2061 училища и 798 детски градини. Над 6 милиона души са напуснали домовете си и са били принудени да се заселят в други региони на Украйна, а над 5 милиона са прокудени в чужбина. Това е списъкът на Кремъл. Ще има ли продължение?", се пита във видеото.

Във Венеция са планирани също така събития в израз на солидарност с Украйна. Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се появи неочаквано на церемонията по откриването на фестивала. Председателка на журито на фестивала е американската актриса Джулиан Мур.

Володимир Зеленски се включи също така в кинофестивала в Кан и на церемонията по присъждането на наградите "Грами", припомня ДПА. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес