Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски и украинското финансово министерство се чудят откъде да намерят милиарди гривни за мобилизацията

28 декември 2023, 11:17 часа • 5856 прочитания

Новият законопроект за мобилизацията в Украйна изправи пред сериозно предизвикателство Министерството на финансите на защитаващата се страна. Спряганата цифра от около 450-500 хиляди души, които вероятно ще бъдат мобилизирани през следващата година, за да покрият нуждите на фронта, ще струва милиарди гривни, а откъде ще бъде намерено финансиране за това не е ясно.

Финансовият министър Сергей Марченко обяви в ефира на Forbes Ukraine във вчерашния ден, 27 декември, че потенциалът за вътрешно финансиране на управляваното от него ведомство е изчерпан. Той отбеляза, че от неговото  министерство имат много въпроси към Генералния щаб на Въоръжените сили и Министерството на отбраната колко хора конкретно ще бъдат мобилизирани и в какви срокове. 

Сергей Марченко. Снимка: принтскрийн/YouTube/Forbes Ukraine

ОЩЕ: Западните експерти въобще не разбират какво се случва на фронта: Залужни за мобилизацията, Маринка и войната през 2024 г. 

По думите му в момента Министерството на финансите няма данни какви нужди на армията ще трябва да бъдат задоволени и очаква Министерството на отбраната да направи тази оценка, като идентифицира възможните източници за оптимизиране на разходите. "Ако трябва да ги намерим (тези средства - бел.ред.), ние трябва да знаем навреме - трябват ли те още сега или през март-април-май, или може би през второто полугодие. Тоест, на мен като финансов министър ми трябва яснота", обясни Марченко като добави, че не е възможно изкуствено да се увеличат разходите с милиарди гривни, защото просто няма такива средства.

Един военен се издържа от шестима цивилни

Още миналата седмица, на 19 декември, когато даде голяма годишна пресконференция украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мобилизацията на такъв брой хора би струвала 500 милиарда гривни.

ОЩЕ: Искане да дойдат следващите: Протест за демобилизация в Украйна. Путин изкушава с мир (ВИДЕО) 

По думите му един военен се издържа от шестима цивилни, плащащи данъци. Това означава, че ако бъдат мобилизирани 500 хиляди души, ще трябва 3 милиона цивилни да работят и да внасят в бюджета данъци, за да покрият нуждите на военнослужещите.

"Вие и аз трябва да разберем, че техните заплати (на военните - бел.ред.) се плащат от нашето население, което плаща данъци. Когато говорим за мобилизацията, трябва да знаем следното : 1 военен това са 6-ма души в цивилния живот, които плащат данъци, така че просто вземете 500 хиляди души, умножете по 6 и разберете как мога аз, правителството, всички ние да намерим (...) данъкоплатци от януари", каза той.

Законопроектът за мобилизацията в Украйна ще бъде обсъждан на 10 януари.

ОЩЕ: Зеленски обясни какви са отношенията му със Залужни и какво очаква от него

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес